Volledig scherm
Bloemen op de plek waar Michael de Boe werd doodgestoken. © AD

Acht jaar cel voor Amersfoortse kademoord

Amersfoorter Harald B. heeft vanmiddag 8 jaar cel gekregen voor de doodslag op zijn neef Michael de Boe in november vorig jaar aan de Eemkade.

De Boe werd in de vroege ochtend dodelijk getroffen door het zakmes dat zijn aangetrouwde oom in zijn handen had. B. heeft altijd volgehouden dat er sprake was van een noodlottig ongeluk waarbij zijn neef in het mes liep. Het steekincident vond plaats tijdens een hoogopgelopen familieruzie bij het verlaten van een partyboot aan de Kleine Koppel.

Het OM bestempelt de dood van De Boe als doodslag en eiste twee weken geleden een celstraf van 8 jaar. Volgens justitie had B. tijdens het conflict meerdere keren de kans zijn mes te laten vallen. Door ermee te blijven rondlopen, nam Michaels oom bewust het risico iemand dodelijk te verwonden.

Geëmotioneerd

De uitspraak van de rechtbank zorgde vanmiddag voor een explosieve sfeer in de rechtszaal. Bij het aanhoren van de 8 jaar cel , lukt het de familie van B. niet langer rustig te blijven. ‘Kankerlijer’ klinkt het door de zaal. Waarna anderen sussend proberen op te treden. Tevergeefs. De parketpolitie moet eraan te pas komen om de ordeverstoorder uit de zaal te zetten. Een familielid snelt er geëmotioneerd achteraan.

De advocaat van B. bepleitte twee weken geleden vrijspraak voor zijn cliënt. Volgens hem hebben ooggetuigen tegenstrijdig verklaard over de ruzie die ontstond op aan de Eemkade.

Volgens B.'s raadsman Bart van Elst zijn de ooggetuigenverklaringen onbetrouwbaar. Als B. zijn neef daadwerkelijk heeft gestoken met het mes, dan is er volgens Van Elst sprake geweest van noodweer. ,,Hij werd belaagd door zijn neef die op dat moment door dolle heen was’’, aldus de advocaat twee weken geleden.

Noodweersituatie

De rechtbank concludeert dat er inderdaad sprake is geweest van een noodweersituatie. B. kon ervan uitgaan dat hij zou worden aangevallen door zijn neef. Het door de verdachte gekozen verdedigingsmiddel - het steken met een mes – is volgens de rechtbank in die situatie echter buiten proportie geweest. 

Volledig scherm
Michael de Boe. © Privéfoto

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort