Volledig scherm
Fietsers hebben veelal lak aan de afsluiting. © Caspar Huurdeman

Afsluiting van fietsroute vergroot druk op landgoed bij Lage Vuursche

Soest, Baarn en ook de organisatie van de Houthakkersfeesten in Lage Vuursche gaan met landgoedeigenaar Edmond Per Insinger praten. Ze hopen de afsluiting van een veelgebruikte fietsroute van Soest naar Lage Vuursche ongedaan te maken.

De organisatie van de Houthakkersfeesten, dit jaar op 17 en 18 augustus, wil vooral gedaan krijgen dat de route op die twee dagen open is voor fietsers. ,,We maken ons wel zorgen over de afsluiting’’, zegt vicevoorzitter Kees Mudde. ,,Voor mensen uit Soest wordt het een heel lange en niet ongevaarlijke omleidingsroute. Wij vinden het niet handig.’’ De organisatie heeft een brief gekregen van Insinger waarin staat dat de afsluiting gehandhaafd wordt tijdens de Houthakkersfeesten.

De beide gemeentebesturen waren onaangenaam verrast, toen Insinger enkele weken geleden een zigzaghek plaatste dat zo krap is dat fietsers er geen draai in kunnen maken, zegt wethouder Nermina Kundic (D66). Wie per se de route wil fietsen, tilt de fiets over het hek heen, maar de meeste fietsers moeten rechtsomkeert maken en weer de drukke Biltseweg oversteken.

Om dit laatste te voorkomen, gaat Soest bordjes plaatsen langs de Wieksloterweg waarmee gewaarschuwd wordt voor de komende afsluiting. Ondertussen gaat Kundic met de Baarnse wethouder Jannelies Vissers (CDA) praten met Insinger. Kundic schat in dat de juridische mogelijkheden om openstelling af te dwingen gering zijn, doordat het particulier terrein betreft en het huidige pad eigenlijk een wandelpad is.

Ook de Contact Commissie Lage Vuursche, de formele dorpsraad van het dorp, betreurt de afsluiting. Hij wijst erop dat de fietsroute ook wordt gebruikt door scholieren. Die moeten omrijden via de Vuurse Steeg en de Embranchementsweg, wat smalle, maar drukbereden wegen zijn.

Voor beide wegen bestaan plannen voor vrijliggende fietspaden. Tegenstanders van de afsluiting hopen Insinger te kunnen houden aan een convenant dat hij met de gemeente Baarn en de provincie afsloot in 2012 over het landgoed. Daarin staat onder meer dat hij plannen uit mag voeren onder de randvoorwaarde dat het landgoed opengesteld blijft voor bezoekers ‘middels bewegwijzerde wandel- en fietsroutestructuren’. 

Insinger koos voor afsluiting voor fietsers, omdat dat bosgedeelte eigenlijk rustgebied is. Er komen volgens zijn rentmeester te veel fietsers en die zouden elkaar nogal eens in de wielen rijden: mountainbikers, racefietsers en toerfietsers hebben immers een verschillende rijstijl.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort