Feest op de Hof in Amersfoort.
Volledig scherm
Feest op de Hof in Amersfoort. © Saskia Berdenis van Berlekom

Alle Amersfoortse boa’s gaan straat op om ongeregeldheden in de kiem te smoren

Amersfoort zet vanavond en vannacht alle beschikbare handhavers in om toezicht te houden en ongeregeldheden te voorkomen. Buurtvaders en –moeders in onder andere De Koppel gaan de straat op om de jeugd tijdens de jaarwisseling in het gareel te houden.

Amersfoort heeft ruim 25 boa’s die helpen bij de bestrijding van vuurwerkoverlast en vandalisme. De politie heeft tijdens oud&nieuw in verschillende plaatsen in de regio extra manschappen in dienst. In Amersfoort zijn meer agenten op de been. ‘Dat is ‘uit voorzorg’, laat een woordvoerster weten, om dreigende relletjes en vechtpartijen de kop in te drukken. Zo zijn er ook in Bunschoten extra politiemensen beschikbaar. ,,Zodat we tijdens deze drukke nacht agenten in kunnen zetten waar dat nodig is,’’ laat een gemeentewoordvoerster weten.

Bunschoten heeft geen extra boa’s op straat. In Soest en Barneveld zijn wel meer boa’s èn agenten inzetbaar. Woudenberg telt één boa maar die kan volgens de gemeente ‘niet 24/7 op alle plekken tegelijk zijn’.

Ondanks het landelijke tekort aan agenten, kan de politie tijdens de jaarwisseling gewoon haar werk op straat blijven doen, melden de gemeenten in de regio. ‘De bezetting van 190 functies bij basisteam Amersfoort en het politiewerk blijven hetzelfde’, laat een woordvoerder van de gemeente Amersfoort weten.

Dat is mogelijk doordat recent maatregelen zijn getroffen om de bezetting op peil te houden. Zo zijn politiebureaus sinds kort ’s nachts gesloten. De balie van het bureau aan de Van Asch van Wijckstraat is sinds 1 december onbemand. Wie ’s nachts voor de deur staat kan volgens de gemeente contact zoeken via de intercom.

‘De ervaring leert dat bezoeken ’s nachts zeer beperkt zijn’. Aangiften worden altijd opgenomen, verzekert de gemeente.

Op slot

Alle gemeenten in de regio doen wel afvalcontainers, prullen- en hondenpoepbakken op slot om te verhinderen dat ze met vuurwerk worden opgeblazen. Of de bakken worden tijdelijk verwijderd. De gemeente Barneveld leegt parkeerautomaten en voorziet ze van een beschermkap. In onder andere Leusden surveilleert de politie bij risicoplekken als leegstaande gebouwen of scholen om brandjes en vernielingen te voorkomen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort