Volledig scherm
PREMIUM
© Cees Wouda

Als de beuk nog één keer praten kon...

AfscheidDe door schimmel aangetaste grote beuk naast het stadhuis wordt maandag voor eeuwig het zwijgen opgelegd. Als hij op zijn sterfbed praten kon.....

...zou hij vertellen dat hij tegelijk met zeven soortgenoten rond 1850 werd aangeplant op de Algemeene Burgerlijke Begraafplaats, uitgroeide tot een reus van 24 meter en als laatste overbleef in het plantsoen.

...zou hij stilstaan bij de ontelbare prille bruidspaartjes die hij komend uit de trouwzaal voor de foto tegen zijn ruwe bast drukte.

...zouden sappige verhalen uit zijn beendikke takken stromen over de zwervers die in hem hun trouwste vriend vonden. Onder zijn bladerdak was het altijd droog.

...zou hij een boekje open kunnen doen over de zes (!) burgemeesters die hij als buurman versleet, van de geharnaste Maurits Troostwijk tot de zwierige Lucas Bolsius, of was het uiteindelijk precies andersom?

...zouden we hem kunnen vragen naar de sfeer in de jaren 80 en 90 als Amersfoort de ene na de andere wijk uit de grond stampt, én naar het gemopper dat moet hebben geklonken toen de deal met Smink in Vathorst uitdraaide op een miljoenenstrop.

...zouden we ademloos luisteren naar zijn relaas over de rise and fall van de Burger Partij Amersfoort, nooit zat een coalitie korter in het zadel en rolden er zoveel koppen.

...zou D66-wethouder Mirjam Barendregt in 2011 na haar roemloze aftocht stilletjes hebben uitgehuild tegen zijn stam.

...beleefde hij de laatste jaren Lepeltje Lepeltje en al die andere feesten in zijn achtertuin, druk was het, maar hij stond nooit in de weg. Het aankomende Kannen en Kruikenfestival gaat hij niet meer meemaken.

...misschien, zo zouden zijn laatste woorden kunnen luiden, is het mooi geweest.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort