Volledig scherm
Fraude met kaphout kost adjunct-hoofd Stedelijk Beheer zijn baan © anp

Ambtenaar verliest baan vanwege fraude met kaphout

Het adjunct-hoofd Stedelijk Beheer van de gemeente Amersfoort wordt uit zijn functie gezet. Hij liet kaphout afleveren voor zijn eigen open haard in Maurik.

Ook andere medewerkers van deze afdeling - onder meer verantwoordelijk voor het beheer van de parken - staan onder verdenking. Het gekapte hout zou al jaren onderling verdeeld worden. Een pallet openhaardblokken vertegenwoordigt een waarde tussen de 200 en 300 euro.

Tip
De fraude werd aan het licht gebracht door SP-fractieleider Ad Meijer. Meijer kreeg medio februari een tip van de buurman van de ambtenaar. De buurman, ook lid van de SP, had gezien dat bij deze ambtenaar verwerkt kaphout werd afgeleverd door een bedrijf dat doorgaans niet thuis bezorgt.

,,Het was mij bekend dat er al een jarenlange ruzie speelde tussen deze beide buren,'' aldus Meijer. ,,Om die reden besloot ik niet onmiddellijk handelend op te treden.''

Burgerplicht
In april besloot Meijer om alsnog een integriteitsmelding te doen. ,,Ik vond dat mijn burgerplicht. En ik deed dat met de overtuiging dat er een goed protocol voor bestaat. Hoor en wederhoor zijn verzekerd, de feiten worden zorgvuldig aan het licht gebracht.''

Meijer zag het als een privézaak en lichtte daarom zijn fractiegenoten niet in. Die waren tot dit weekeinde onwetend over het rechercheonderzoek dat door zijn toedoen naar deze ambtenaar is gestart.

Ontslag
Het adjunct-hoofd heeft onlangs van de gemeentesecretaris te horen gekregen dat hij niet meer te handhaven is in zijn huidige functie en dat hij op zoek moet naar een andere baan.

De ambtenaar bevestigde gistermiddag dat er een procedure tegen hem loopt. Een spreekverbod weerhoudt hem in te gaan op de beschuldiging. Een woordvoerder van de gemeente wil om redenen van privacy alleen bevestigen dat er een onderzoek loopt.

Quote

Deze nuttige verdeling van resthout geschiedt al jaren en is al geruime tijd bij de gemeente bekend

Henri Veldhuis, predikant

Predikant
Predikant Henri Veldhuis van de Protestantse Gemeente in Culemborg neemt het op voor de Amersfoortse ambtenaar die ontheven is uit zijn functie als adjunct-hoofd Stedelijk Beheer. Hij heeft hem binnen zijn kerkgemeente leren kennen als integer en kan zich niet voorstellen dat hij zich bewust heeft ingelaten met kaphoutfraude.

,,De nuttige verdeling van resthout geschiedt al jaren en is al geruime tijd bij de gemeente bekend,'' schrijft hij aan de gemeenteraad. Veldhuis roept op tot barmhartigheid. Volgens hem heeft SP-fractieleider Ad Meijer, die de zaak aanhangig heeft gemaakt, zich laten gebruiken door een 'rancuneuze buurman'.

De buurman-in-kwestie hield zich gisteren onbereikbaar voor commentaar.

Volg de Amersfoortse Courant ook op Facebook.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort