Volledig scherm
Wethouder Imming wilde dinsdagavond niet zeggen of een blunderende ambtenaar is geschorst. © Nico Brons

Ambtenaren lieten wethouder onwetend over enorm datalek

Een ambtenaar speelde al op 28 januari per ongeluk uiterst gevoelige cliëntgegevens door naar een onrechtmatige ontvanger. Zorgwethouder Fleur Imming werd pas afgelopen donderdag geïnformeerd.

In plaats van de verantwoordelijke zorgwethouder direct op de hoogte te stellen van deze enorme blunder, is intern uit alle macht geprobeerd de onterechte ontvanger te dwingen het bericht te vernietigen. Die liet zich daar echter niet toe verleiden. Sterker nog: hij meldde het voorval bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die nam vorige week contact op met de gemeente.

De PvdA-wethouder is hierdoor tien weken lang onwetend gebleven van het ongekend grote datalek. Het per ongeluk gemailde Excelbestand bevat namen, adressen en zorggegevens van bijna 2000 Amersfoorters die bekend zijn bij alle negen wijkteams in de stad.

Wethouder Imming hield dinsdagavond, tijdens een drukbezocht vragenuurtje in de gemeenteraad, vol dat het gaat om 'een menselijke fout'. Deze kon volgens haar ontstaan, doordat het mailsysteem Outlook onbedoeld, waarschijnlijk door een typefout van de ambtenaar en via adresherkenning, een tweede ontvanger toevoegde.

Reconstructie
Dit gebeurde donderdag 28 januari om 14.44 uur. Volgens een eerste reconstructie werd diezelfde middag nog geprobeerd contact te leggen met de onterechte ontvanger van de mail. Dit gebeurde telefonisch en via de mail. De voicemail van de persoon werd ingesproken en later werden hem ook brieven gestuurd. Op geen van deze oproepen werd gereageerd.

Imming wilde dinsdagavond niet zeggen of de blunderende ambtenaar in kwestie is geschorst. Ook is nog niet bekend hoeveel ambtenaren, zoals afdelingsmanagers, de fout bewust onder de pet hielden in de hoop deze tijdig te kunnen herstellen.

De wethouder kon evenmin antwoord geven op de vraag of het wel is toegestaan zulke grote documenten met vertrouwelijke informatie via het reguliere mailsysteem te verzenden. Imming zegde de raadsleden een diepgravend onderzoek toe, waarvan de eerste resultaten in een speciaal ingelaste raadsvergadering van komende dinsdag bekend worden gemaakt. Ze noemde de kwestie 'afschuwelijk'.

Brief
Alle ruim 1900 gedupeerde wijkteamcliënten kunnen deze week een brief verwachten van de wethouder, waarin wordt uitgelegd dat hun persoonlijke gegevens in verkeerde handen zijn gevallen. Het is niet bekend of deze gegevens inmiddels ook al op straat liggen.

Imming wilde in verband met het onderzoek naar de weigerachtige ontvanger geen mededelingen doen over deze persoon. Zijn naam en adresgegevens zijn wel bekend in het stadhuis.

Op verzoek van de afdeling juridische zaken is de gemeente nog niet zover gegaan dat zij naar het huisadres van de ontvanger is gestapt. Via een jurist is hem wel een ultimatum gesteld: hij moet uiterlijk vandaag om middernacht een verklaring hebben getekend. Zo niet, dan laat Imming via de rechtbank een kort geding aanspannen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort