Volledig scherm
Burgemeester Titia Cnossen. © Gemeente Woudenberg

Ambtsgebed in Woudenberg vervangen door neutrale begintekst

Het ambtsgebed in Woudenberg wordt vervangen door een openingstekst die de burgemeester namens alle raadsleden uitspreekt.

Bij de gemeente zijn 40 reacties binnengekomen van burgers die het betreuren dat het ambtsgebed bij aanvang van raadsvergaderingen wordt geschrapt. Dat is althans het voornemen van een meerderheid van de raad die daar 11 juli over beslist.

De initiatiefnemers menen een alternatief gevonden te hebben met de introductie van een openingstekst, die door de voorzitter na opening van de vergadering namens de gehele raad wordt uitgesproken en ‘woorden geeft aan de normen en waarden die in de Woudenbergse samenleving breed worden gedragen en die de raad ten grondslag legt aan zijn vergaderingen’.

Voorgesteld wordt op 11 juli om de openingstekst te laten vaststellen door het presidium. Dat wordt gevormd door de gezamenlijke fractievoorzitters. De regeling zou moeten ingaan op 31 oktober. Dit betekent dat niet wordt gekozen voor het model van Renswoude, waarbij het ambtsgebed buiten de vergadering wordt uitgesproken.

Betreuren

,,Wij weten dat er raadsleden en fracties zijn die dit voorstel zullen betreuren. Het ambtsgebed, dat een lange traditie in Woudenberg vertegenwoordigt, zal bij aanvaarding van dit voorstel worden afgeschaft. Wij respecteren deze gevoelens. Daarom hebben wij nagedacht over een passend alternatief, dat op waardige wijze in de plaats kan komen van het ambtsgebed’’, zegt fractievoorzitter Marco van de Hoef van GemeenteBelangen Woudenberg.

Bezwaarmakers motiveren onder meer op de volgende manier hun bezwaar: ,,Veel waarden, normen en wetten hebben hun grondslag in het woord van God, de Bijbel. Het is dus een groot goed om de vergaderingen te mogen beginnen met het vragen van een zegen over de vergadering van onze God. De zegen is zelfs onmisbaar voor eenieder van ons in deze samenleving.’’

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort