Op Lesbos verblijven momenteel zo’n 20.000 vluchtelingen.
Volledig scherm
Op Lesbos verblijven momenteel zo’n 20.000 vluchtelingen. © Remco Koers

Amersfoort, Baarn en Leusden bereid minderjarige
vluchtelingen op te vangen uit Griekenland

Amersfoort, Baarn en Leusden behoren bij de tien gemeenten in de provincie Utrecht die zich bereid hebben verklaard om opvang te bieden aan minderjarige vluchtelingen die in Griekenland zijn gestrand.

De provincie Utrecht heeft namens deze gemeenten een lans gebroken bij staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Het provinciebestuur heeft haar opgeroepen te zoeken naar een blijvende oplossing voor deze kinderen.

Oplossing

Gedeputeerde Rob van Muilekom erkent wel dat het een lastige zaak is, omdat de provincie Utrecht hierin geen zeggenschap heeft. ,,Het moet wel duidelijk zijn dat we er niet over gaan als provincie, maar we willen gewoon duidelijk aangeven dat er een oplossing moet komen. We willen echt dat de bereidheid die er bij gemeenten is, wordt meegenomen door de staatssecretaris bij haar beslissing. Het gaat om vijfhonderd kinderen die verspreid over ons land kunnen worden opgenomen, dus dat is te overzien”, aldus Van Muilekom.

Begin dit jaar deed de Europese Commissie de oproep aan regeringen om alleenstaande minderjarige vluchtelingen uit Griekenland te halen. In Nederland zelf is er vanuit verschillende kanten ook een beroep gedaan op het kabinet om vijfhonderd van deze kinderen een veilige plek te bieden.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort