Volledig scherm
© ANP

Amersfoort bindt strijd aan met laaggeletterdheid

Amersfoort krijgt een taalnetwerk dat de laaggeletterdheid in de stad moet aanpakken. Verschillende organisaties gaan zich inzetten voor inwoners die niet goed kunnen lezen en schrijven.

Amersfoort heeft naar schatting 9500 laaggeletterden, van wie het grootste deel vermoedelijk woont in het Soesterkwartier, Liendert, Rustenburg, Kruiskamp-Koppel en Schothorst. De gemeente heeft de laaggeletterden, die van huis uit geen Nederlands spreken goed in beeld, maar dat geldt niet voor laaggeletterden met een Nederlandse achtergrond.

Dit najaar begint de gemeente met een campagne om laaggeletterden in de wijken beter te bereiken. Wijkteams, buurtcentra en andere hulpverlenende instanties krijgen daar een belangrijke rol in. Zij moeten ervoor zorgen dat informatie over bijeenkomsten en cursussen voor laaggeletterden bij de juiste mensen terechtkomt.

Het is daarvoor van belang dat professionals beter leren signaleren dat iemand moeite heeft met lezen en schrijven. Schaamte speelt vaak een rol, waardoor laaggeletterden soms proberen hun tekortkoming te verbergen.

Ingewikkeld

Voor veel laaggeletterden blijkt het lastig om informatie van de gemeente of andere instanties goed te begrijpen. Bijvoorbeeld omdat teksten op websites te ingewikkeld zijn. Amersfoort wil daar zo snel mogelijk verandering in brengen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van testpanels met ervaringsdeskundigen. Laaggeletterden geven daarbij advies wanneer iets wel of niet begrijpelijk is. Dat geldt voor websites, maar ook voor folders of brieven.

Verder is het streven dat in 2023 tien werkgevers in de regio zich hebben aangesloten bij het Landelijk Netwerk Werkgevers. Deelnemers aan dat netwerk zetten zich actief in om de taalvaardigheid van hun medewerkers te verbeteren. Gemeente Amersfoort wil zelf daarin het goede voorbeeld geven.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort