Volledig scherm
© KCAP Architects

Amersfoort bouwt steeds hoger op markante plekken

Er komen steeds meer plannen voor hoge gebouwen op gezichtsbepalende plekken in Amersfoort. Het laatste idee is de bouw van een 50 meter hoog gebouw naast de HU.

Daarmee zou de woontoren op de hoek van de Amsterdamseweg en de Brabantsestraat een nieuw hoogtepunt worden in de bouwambities van de stad. De nieuwbouw van Schipper Bosch moet uitsteken boven de huidige hoogbouw in de directe omgeving, die ook al flink de lucht in torent.

De hoogste gebouwen rond de rotonde Nieuwe Poort zijn nu het Oppidium (45 meter), Fourty5High (45 meter) en de nieuwe woonflat aan de Friesestraat (40 meter). Het nieuwste hoogbouwproject moet verrijzen op 'Kavel 10', een parkeerterrein dat in bezit was van de HU Amersfoort maar vanwege het afschieten van uitbreidingsplannen is overgenomen door Schipper Bosch.

Skyline
Deze bouwer is ook eigenaar van De Nieuwe Stad, het terrein rond de voormalige tandpastafabriek Prodent. Daar zijn ook andere plannen voor hoge gebouwen. Zo presenteerde de Amersfoortse architect Jan Poolen onlangs een plan voor hoogbouw tot 30 meter op de plek van de spaceboxen aan de Eem. Dat is net zo hoog als het gebouw van de HU aan de Amsterdamseweg. Poolen maakte eerder ook al een plan voor een woongebouw op het braakliggende kavel van het Eemplein: hoogste punt 27 meter. Vorige week verdedigde hij in een bijeenkomst in het Rietveldpaviljoen zijn visie op hoogbouw door een verbinding te leggen met de industrie aan de Eem, die hier vroeger de skyline domineerde.

Beide ideeën stuitten op het nodige verzet van omwonenden en belangengroeperingen. ,,We zijn niet tegen hoogbouw, maar wel op deze plek aan de Eem'', zegt adviseur Tom de Wit van de stichting Vrienden van de Eemhaven (SVE).

Quote

We zijn niet tegen hoogbouw, maar wel op deze plek aan de Eem

adviseur Tom de Wit, stichting Vrienden van de Eemhaven (SVE)

De SVE heeft er volgens De Wit geen problemen mee als de hoogbouw zich concentreert aan de rotonde Nieuwe Poort en de Amsterdamseweg.

Dat geldt ook voor Francis Hazekamp, die lid is van een klankbordgroep die zich buigt over bebouwing van het gebied rond De Nieuwe Stad. ,,Ik heb al een brief geschreven aan Jan Poolen met het verzoek om zijn gebouwen langs de Eem in hoogte te halveren, en hetzelfde volume uit te spreiden over een groter gebied.''

Hoogtevrees
Onlangs stelde de Amersfoortse ontwikkelaar Kees van Loon een bouwplan op voor de braakliggende locatie van hotel De Witte, op de hoek van de Stadsring met de Utrechtseweg. Ook daar betreft het een hoogte van ongeveer 45 meter.

Oud-wethouder Mirjam Barendregt (D66) riep toen op een 'hoogtenota' vast te stellen voor Amersfoort. Wethouder Hans Buijtelaar (VVD) zei naar aanleiding van het ontwerp 'geen hoogtevrees' te hebben. De belangenkoepel SGLA heeft wel problemen met hoogbouw op deze plaats.

Het hoogste gebouw in de stad is de Onze Lieve Vrouwetoren met 98,33 meter. Er is al vaak betoogd dat geen enkel ander gebouw in Amersfoort deze hoogte zou mogen overtreffen. Het hoogste woongebouw in Amersfoort is met 60 meter La Balise, op de hoek van de wijk Nieuwland bij de snelweg A1. 

Verheffend
Op ziekenhuisterrein De Lichtenberg staat een flat van bijna 40 meter gepland. Als rekening wordt gehouden met de locatie, op de Amersfoortse Berg, verheft dit gebouw zich straks ruim 80 meter boven zeeniveau. Het hoogste bouwwerk in de regio is de 126 meter hoge zendmast langs de A28 bij de Lockhorsterweg.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort