Volledig scherm
© Gemeente Amersfoort

Amersfoort breidt uit met nieuwe woonwijk: 3000 huizen

Amersfoort krijgt er, pal naast het historische centrum, een hele nieuwe wijk bij waar ruimte komt voor 3000 huizen. De Wagenwerkplaats, het Eemplein, De Nieuwe Stad, het Trapeziumterrein en de Kop van Isselt, gebieden die nu volop in ontwikkeling zijn, worden in de toekomst een soort buurten hierin.

Na stadsuitbreidingen door de bouw van wijken als Kattenbroek, Vathorst en, meer recent, het Hogekwartier, is de ontwikkeling rond het Eemplein de nieuwe hoop om de groei van Amersfoort een plek te geven. Een naam heeft de wijk nog niet. De werktitel op het stadhuis is nu ‘langs Eem en spoor’. Een naam die in ieder geval de grenzen van het gebied aangeeft.

Het idee voor de nieuwe wijk is vandaag door het gemeentebestuur openbaar gemaakt. Het doet niets af aan ontwikkelingen die al gaande zijn in het gebied, stellen burgemeester en wethouders. De geplande bouw van woontorens in De Nieuwe Stad wordt er geen strobreed door in de weggelegd, de geplande ontwikkeling van de Wagenwerkplaats hoeft er niet voor te wijken en Eemerald bij het Eemplein wordt gewoon afgebouwd.

Wel is het de bedoeling dat de bebouwing in de gebieden, zeker waar nu nog niets gepland is, qua ‘look and feel’ bij elkaar gaat passen en wijkbreed alle woningtypen gaat laten zien. Zowel appartementen voor starters als woningen voor gezinnen, en zowel goedkope huur als dure koop en alles daar tussenin. Het gemeentebestuur ziet de nieuwe wijk als een grote en belangrijke stap om haar eigen woningbouwopgave te halen: voor 2030 wil ze 13.000 extra huizen gerealiseerd hebben.

De hoop is dat hiermee het enorme tekort op de woningmarkt kan worden teruggedrongen. De wachtlijst voor een sociale huurwoning is inmiddels opgelopen tot negen jaar, vrijesectorhuurappartementen zijn voor minder dan 1000 euro in de maand bijna niet te krijgen en een koophuis wisselde vorig jaar voor het eerst voor gemiddeld 350.000 euro van eigenaar.

Lange adem

Of ‘langs Eem en spoor’ mag worden uitgevoerd, is aan de gemeenteraad. Het wordt in ieder geval een project van de lange adem. Van de vijf deelgebieden is het eerste, De Nieuwe Stad, naar verwachting niet voor 2024 klaar. De aanpak van hekkensluiter Kop van Isselt is dan waarschijnlijk nog niet eens begonnen.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort