Volledig scherm
De El Fath-moskee aan de Zangvogelweg: één van de islamtische gebedshuizen in Amersfoort. © AD

Amersfoort denkt na over veiligheidsscan voor moskeeën

Burgemeester Bolsius is niet van plan een potje aan te leggen voor de beveiliging van gebedshuizen in Amersfoort. Wel laat de gemeente mogelijk een veiligheidsscan maken voor de moskeeën in de stad. 

Bij zo'n scan wordt gekeken wat nodig is om gebouwen als moskeeën te beschermen tegen aanvallen van bijvoorbeeld rechts-extremistische groeperingen. Bolsius ziet geen aanleiding om geld uit te geven aan het beveiligen van gebedshuizen, omdat er op dit moment geen signalen zijn dat Amersfoortse moskeeën, synagogen of kerken meer risico lopen op een aanslag dan religieuze instellingen elders in Nederland.

Dat schrijft de burgemeester in antwoord op vragen van Denk, die hem verzocht budget vrij te gaan maken. Dit is volgens de politieke partij nodig, omdat met name moskeebezoekers zich na een aantal aanslagen de voorbije tijd in en rond het gebedshuis onveilig voelen. Amsterdam stelde hierop 1,8 miljoen euro beschikbaar voor extra beveiligingscamera’s en surveillance.

Volgens burgemeester Bolsius is dat in Amersfoort niet nodig. ,,Als er sprake zou zijn van een concrete dreiging op een Amersfoortse instelling, dan wordt de lokale politieke over de dreiging en de daarbij behorende maatregelen geïnformeerd. Individuele beveiliging of beveiligingsadvies is tot op heden in Amersfoort niet nodig geweest. Algemeen beleid is dat er bovenmatige alertheid is bij de lokale politie ten aanzien van de diverse religieuze locaties waar (veel) bezoekers komen.”

Tot slot is er volgens de burgemeester regelmatig overleg tussen gemeente, politie en gebedshuizen in Amersfoort. ,,Er is sprake van korte lijnen: bij vragen, zorgen of onduidelijkheden weten zij elkaar snel te vinden.”

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort