Volledig scherm
Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag 2018 in Groningen. © ANP

Amersfoort eist 25.000 euro boete bij lekken over Koningsdag

UPDATEEr is veel ophef over de geheimhoudingsverklaring die betrokkenen bij Koningsdag in Amersfoort moeten tekenen. Wie iets over de voorbereidingen verklapt, kan een boete van 25.000 euro krijgen. 

Volledig scherm
Logo Koningsdag Amersfoort © AD

 Een geheimhoudingsverklaring met zulke grote gevolgen is een unicum. De geheimhoudingsverklaring is zowel ondertekend door medewerkers van de gemeente, vrijwilligers langs de route maar ook door ouders van kinderen die meedoen aan uitvoeringen. Precieze tijden en exacte locaties op zaterdag 27 april vallen via deze verklaring onder de boeteregeling, maar ook financiële gegevens over de organisatie van het evenement. De gemeente behoudt zich het recht voor naast de boete nog een schadevergoeding te eisen, zo valt in het document te lezen.

Afgesproken 

In een reactie zegt een woordvoerder van de gemeente Amersfoort dat een boete van 25.000 euro ‘in lijn is met wat normaal gesproken ook met bedrijven wordt afgesproken'. Toch, zo stelt de zegsman is de boete ‘achteraf bezien voor sommige betrokkenen bij de route te hoog’. Amersfoort gaat alle betrokkenen vragen of ze nog achter de inhoud van de geheimhoudingsverklaring staan, aldus de gemeente.

Amersfoort stelt in de reactie dat Tilburg, de stad waar de Koning twee jaar geleden zijn verjaardag vierde, eenzelfde boeteclausule hanteerde. Navraag bij deze gemeente  leert echter dat deze alleen gold voor de medewerkers in de organisatie, en niet voor de vrijwilligers.

Het nieuws over de geheimhoudingsverklaring en de bijbehorende boete leidt tot verontwaardigde reacties op social media. 'Van de gekken’, ‘krankzinnig’ en ‘ziek’ zijn woorden die veelvuldig voorbijkomen op Twitter en Facebook. ,,Hoe krijg je in één keer al het enthousiasme weg?”, roept Aldo Markus bijvoorbeeld op Twitter. Grappen worden er ook gemaakt. ,,We zeggen niet wat we gaan doen, maar neem wel je zwembroek en je handdoek mee... en bam, 25.000 euro", aldus Keest Storm op hetzelfde medium. 

Ook in de lokale politiek zorgt het inmiddels voor ophef. De VVD is vanavond in de pen geklommen, en heeft schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester Bolsius. ,,De VVD-fractie snapt dat het leuk is als (een deel van) het programma een verrassing blijft, maar vindt de genoemde boete op het verbreken van de geheimhouding buitenproportioneel", aldus fractievoorzitter Maarten Flikkema. ,,Het gaat niet om een staatsgeheim.” De op één-na-grootste partij van de stad wil onder meer weten wat Bolsius denkt te gaan doen om de zaken terug te draaien en ‘daarmee Koningsdag weer een feest van iedereen te maken'. 

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort