Volledig scherm
© Gemeente Amersfoort

Amersfoort en Baarn hijsen regenboogvlag als protest tegen antihomopamflet

updateDe gemeenten Amersfoort en Baarn hijsen vandaag de regenboogvlag om afstand te nemen van de Nashville-verklaring.

,,De maatschappelijke discussie over de Nashville-verklaring is voor ons college de aanleiding om te benadrukken dat Amersfoort een inclusieve stad is", laat gemeentewoordvoerster Sharon Sourbag weten. ,,We zijn een stad waar je voor je mening of overtuiging mag uitkomen, waar iedereen zichzelf mag zijn en waar we elkaar respecteren.”

Wethouder Hans Buijtelaar, de Baarnse burgemeester Mark Röell en wethouder Theo Stroo tweetten foto's van de vlag die bij de stadhuizen wapperde. 

Ook het Baarnsch Lyceum hees vandaag de regenboogvlag. De school verklaarde op Twitter te staan voor diversiteit. ‘Bij ons kan en mag iedereen zichzelf zijn!’

Het Amersfoortse VVD-raadslid Jelle Hengeveld riep gisteren de gemeente op de regenboogvlag te hijsen bij het gemeentehuis. Die oproep deed Hengeveld naar aanleiding van de Nashville-verklaring, een Amerikaans document dat zich stevig uitspreekt tegen homoseksualiteit. Het manifest is een Nederlandse vertaling van het Amerikaanse Nashville Statement. Die verklaring gaat over Bijbelse Mannelijkheid en Vrouwelijkheid. Ze werd in augustus 2017 in Nashville (Tennessee) gelanceerd door de gelijknamige Raad. Ruim 20.000 evangelische leiders, theologen en activisten in de Verenigde Staten ondertekenden de verklaring.   ,,In Amersfoort is liefde gewoon liefde”, stelt Hengeveld. ,,Wij willen dat de vlag gehesen wordt als duidelijk signaal tegen de Nashvilleverklaring.”

Het college in Soest vindt het jammer dat de Nashvilleverklaring zoveel aandacht krijgt. De verklaring volgens de gemeente volledig voorbij aan de gelijkwaardigheid van mensen. Het college benadrukt dat de gemeente Soest een gemeente is waar je in veiligheid en vrijheid mag zijn wie je bent. Ongeacht je geaardheid of achtergrond.

Ook de Amersfoortse predikant Willem Visscher ondertekende de verklaring. Hij weigert een toelichting te geven op dat besluit.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort