Volledig scherm
© Gemeente Amersfoort

Amersfoort hijst regenboogvlag op Coming Out Day

Bij het gemeentehuis in Amersfoort wappert vandaag de regenboogvlag. Aanleiding is de jaarlijkse Coming Out Day.

Op deze dag wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender en en intersekse personen (LHBTI) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uit kon komen. De gemeente Amersfoort wil hiermee benadrukken dat iedereen het hele jaar door zichzelf mag zijn.

Op Regenboog Monitor 2018 die vandaag wordt gepresenteerd door belangenorganisatie COC Midden Nederland scoort Amersfoort een voldoende. Volgens het COC is Amersfoort op de goede weg met haar coalitieprogramma, waarbij GroenLinks-wethouder Cees van Eijk speciaal belast is met diversiteit.

 Amersfoort zou wel haast moeten maken met een ‘Regenboogagenda’ om de rechten van LHBTI beter te verankeren. Het merendeel van de partijen in Amersfoort heeft ook het Regenboogakkoord van het COC getekend.

In veel andere gemeente in de regio spreken bestuurders en politici mooie woorden over seksuele diversiteit, maar leiden die woorden nog zelden tot concrete beleidsstappen op het gebied van de LHBTI-emancipatie.

Belofte

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar heeft het COC politieke partijen in alle Utrechtse gemeenten een Regenboog Stembusakkoord voorgelegd. Door hun handtekening daaronder te zetten, verbonden partijen zich aan de belofte ná de verkiezingen actief aan de slag te gaan met de LHBTI-emancipatie.

Utrecht scoort een ‘voldoende’ als het gaat om emancipatiebeleid gericht op homomannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, trans- en intersekse personen. Geen enkele gemeente krijgt het predicaat ‘goed’, laat staan ‘uitstekend’.

Baarn en Nijkerk (waar geen van de partijen in het college het regenboogakkoord heeft getekend) scoren matig in de monitor. Ook Leusden blijft op matig hangen. Slechts één coalitiepartij (PvdA/GroenLinks) ondertekende het akkoord. Soest maakt een sprongetje naar een voldoende. Daar heeft weliswaar maar één partij uit de coalitie het akkoord ondertekend, maar in de gemeenteraad worden al wel initiatieven genomen om een actieprogramma op te stellen.

In Bunschoten, Eemnes, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg die ook tot het werkgebied van het COC Midden-Nederland behoren, slaagde de organisatie er niet in het Regenboogakkoord te laten tekenen. Twee gemeenten in de provincie rollen als ‘slecht’ uit de bus. Stichtse Vecht en Zeist blijven vooralsnog steken in goede bedoelingen, al zien zij dat zelf heel anders.

,,We hebben erbij gezegd dat het geen verkiezingsstunt is, en dat we in de gaten zullen houden wat er van de gedane belofte terechtkomt’’, aldus COC-voorzitter Simon Timmerman. ,,Deze eerste monitor zien we nog vooral als een aanmoediging. Wie een ‘matig’ scoort, heeft alle kans daar volgend jaar een ‘voldoende’ van te maken. Van sommige initiatieven word ik nu al blij, maar er zijn ook gemeenten die eraan herinnerd moeten worden dat ze die handtekening hebben gezet.’’

Coming Out Day werd in 1988 voor het eerst gehouden in de Verenigde Staten. In Nederland is het sinds 2009 een ritueel.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort