Volledig scherm
Amersfoort vanuit de lucht.

Amersfoort is populaire woonplaats

Amersfoort is na Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Haarlem de populairste stad van Nederland. Dit blijkt uit de jaarlijkse ‘Hittekaart van de woningmarkt’, die gebiedsontwikkelaar BPD uit Hoevelaken vandaag presenteert. 

Middelgrote steden als Amersfoort, Haarlem en Nijmegen zijn steeds meer in trek, aldus BPD. ,,Door het achterblijven van beschikbare woningen in de grote steden wijken woningzoekenden massaal uit naar andere populaire woonlocaties.’’

Hoge prijzen en/of veel huizenverkopen, maar ook een sterke groei van het (verwachte) aantal huishoudens leiden tot een hoge score op de hittekaart van BPD.

Amsterdam, Utrecht en Den Haag vormen de top drie van populaire steden. Amersfoort is vijfde, na Haarlem en voor Rotterdam. Amstelveen, Nijmegen, Breda en Diemen horen ook tot de tien gewildste woonlocaties. De Hittekaart laat dit jaar zien dat de vraag op de woningmarkt zich geleidelijk als een olievlek uitbreidt van de randstad richting ‘de provincie’.

Uitwijken

Desiree Uitzetter, directeur gebiedsontwikkeling bij BPD licht toe: ,,De Hittekaart geeft duidelijk aan dat de druk op de stedelijke regio’s hoog is. Die breidt zich uit, naar het noorden, oosten en zuiden van de randstad. Dat is goed te verklaren. Er is de laatste jaren nauwelijks gewerkt aan grotere, nieuwe woningbouwplannen en de prijzen in de stad lopen op. Mensen wijken daarom uit.”

De Veluwe is eveneens in trek, aldus Uitzitter. ,,Apeldoorn en Ede gaan deel uitmaken van het zogeheten kansrijke gebied. Zelfs heel kansrijk, samen met Barneveld.’’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort