Johan Cruijff
Volledig scherm
Johan Cruijff © ANP

Amersfoort krijgt Johan Cruijffstraat

Amersfoort krijgt een eigen sportheldenbuurt. In het nieuw te bouwen woonwijkje aan de Laan van Duurzaamheid komen onder meer een Johan Cruijffstraat, een Jaap Edenstraat en een Fanny Blankers-Koenstraat.

Dat heeft het gemeentebestuur zojuist bekendgemaakt. In totaal worden er in het nieuwe wijkje, waar zo'n honderd woningen in komen, vijf inmiddels overleden helden geëerd: voetballer Johan Cruijff (1947-2016), wielrenner Jaap Eden (1873-1925), atlete Fanny Blankers-Koen (1918-2004), zwemster Marie Vierdag (1905-2005) en motorcrosser Ton van Heugten (1945-2008). De twee laatstgenoemde sporters zijn geboren in Amersfoort, en krijgen beiden een eigen hofje.

Voorstel

Dat Amersfoort een sportheldenbuurt zou krijgen, hing al even boven de markt. Eind 2016 nam een meerderheid van de gemeenteraad een voorstel van VVD'er Kees Kraanen aan, waarin het gemeentebestuur werd aangespoord werk te maken van de verering.  Een gemeente die zich wil profileren als sportstad, kán niet zonder sportieve straatnamen, aldus de voorstanders.

Wanneer de straatnamen een feit zijn, is nog niet te zeggen. Over het project aan de Laan van Duurzaamheid is nog altijd veel te doen, voornamelijk omdat er een tankstation in voorzien is. Na een dik jaar politieke discussie over het project, hangt Amersfoort nu een zaak bij de Raad van State boven het hoofd. Deze is aangespannen door een omwonende. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  1. Vluchtelingen extra angstig door coronacrisis: ‘Ze horen alleen maar nieuws over corona en snappen dat niet’
    PREMIUM

    Vluchtelin­gen extra angstig door coronacri­sis: ‘Ze horen alleen maar nieuws over corona en snappen dat niet’

    Ook asielzoekers en vluchtelingen zitten tijdens de coronacrisis geïsoleerd thuis. Hun positie is kwetsbaar, vinden hulpverleners. Door het isolement kunnen angstgevoelens en traumatische ervaringen versterkt worden, aldus de hulpverleners. Maatschappelijke organisaties zijn bang dat het integratieproces in de samenleving door de landelijke maatregelen wordt vertraagd.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort