Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Robin Utrecht

Amersfoort lanceert 'unieke methode' voor armoedebestrijding

Amersfoorters die lijden onder onoverkomelijke financiële problemen, kunnen via een nieuwe methode hun schulden gaan aflossen.

Met hulp van het Sociaal Fonds voor armoedebestrijding en bureau Stadsring51 worden hun schulden afgekocht bij schuldeisers. In financiële nood verkerende Amersfoorters hebben voor hun schuldsanering dan alleen nog te maken met het Amersfoortse schuldhulpbureau aan de Stadsring.

Met de nieuwe werkwijze willen de gemeente Amersfoort, Stadsring51 en het Sociaal Fonds financiële hulp bieden aan de naar schatting honderden Amersfoortse huishoudens die lijden onder een problematische schuldenlast. Na een geslaagd bevonden pilot (Op Eigen Benen) wordt de methode naar verwachting medio dit jaar ingezet.

De herstructurering van 'problematische schulden' wordt gefinancierd uit het Sociaal Fonds. Dit is vijf jaar geleden ingesteld door de gemeente om de armoede in de stad te bestrijden. De praktische uitvoering van de sanering van schulden komt in handen van Stadsring51. Dat maakt afspraken met schuldeisers van cliënten en koopt financiële verplichtingen af.

Als de schulden bij bedrijven of instellingen dankzij financiering uit het Sociaal Fonds zijn afgelost, blijft Stadsring51 als enige schuldeiser over. Het schuldhulpbureau sluit dan een contract over afbetalingen met de schuldenaar af over sanering van de schuldresten.

De werkwijze is volgens Hans Pullen van het Sociaal Fonds uniek voor Nederland, omdat voor de herstructureringsaanpak ook bijdragen worden gevraagd van organisaties als woningcorporaties, banken en verzekeraars.

Andere problemen

Pullen wijst erop dat mensen in grote financiële nood meestal ook andere problemen krijgen. Vaak kunnen ze de huur of hypotheeklasten niet meer opbrengen, geen belasting meer betalen en krijgen ze klachten op sociaal, psychisch of gezondheidsgebied. ,,Mensen die onder zo'n schuldenlast lijden, verkeren vaak in een dramatische situatie.''

Gemeente, Sociaal Fonds en Stadsring51 willen de verantwoordelijkheid voor die huishoudens delen met andere betrokken partijen, zegt Pullen. Want de nieuwe schuldenaanpak is ook in het belang van andere partijen als woningcorporaties. Pullen geeft als voorbeeld dat huurachterstanden kunnen leiden tot huisuitzettingen. Die kosten corporaties gemiddeld zo'n 8000 euro. ,,Met deze financieringsmethode kunnen uitzettingen bijvoorbeeld worden voorkomen, wat pure winst is voor de corporatie.'' Ook de kosten voor banken en ziektekosten kunnen zo worden teruggebracht.

De verwachting is dat private partijen als verzekeraars en banken gezamenlijk enkele tonnen gaan bijdragen aan het herstructureringsplan. Het Sociaal Fonds reserveert zelf 'een paar ton' .

De concrete uitvoering, door Stadsring51, is complex en krijgt nog heel wat voeten in de aarde. Zo moet aan allerlei regels uit de wet Financieel Toezicht worden voldaan. ,,Maar'', zegt Pullen, ,,de gemeenteraad is enthousiast.''

Aan het plan is een succesvolle pilot in Amersfoort voorafgegaan met jongeren die in problemen verkeren. In het project Op Eigen Benen worden jongeren op weg geholpen die schulden hadden, geen werk of opleiding en geen eigen dak boven hun hoofd. Zorgorganisatie Kwintes, Stadsring51, het Sociaal Fonds, woningcorporatie Portaal en de maatschappelijke organisatie Matchpoint werken daarin samen om jongeren uit de schulden en aan een eigen woning, een baan en een toekomst te helpen.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort