Volledig scherm
Een deel van het tracé waar de westelijke rondweg op moet worden aangelegd. © AD

Amersfoort maakt bijlagen begroting rondweg openbaar

Op last van de gemeenteraad moet Amersfoort twee geheime bijlagen van de nieuwe begroting van de westelijke rondweg openbaar maken. Het gaat om een doorrekening van een deel van het project en een memo van ProRail.

In de memo van de spoorbeheerder worden wel de bedragen weggelakt, omdat die de positie van de spoorbeheerder als bouwpartner kunnen schaden. Desondanks werpt de toelichting die overblijft een ‘interessante kijk op het hele project’, aldus Menno Fousert, raadslid van Amersfoort2014. Hij deed dinsdagavond laat met succes het voorstel om de geheimhouding van de stukken op te heffen.

,,Het document geeft inzicht in de manier waarop ProRail tot de besparing van 3,5 miljoen euro is gekomen”, aldus Fousert. Deze ‘korting’ zorgt, samen met nog eens 6,5 miljoen aan aanpassingen aan onder meer de fiets- en voetgangersbrug, voor een besparing 10 miljoen euro. Hierdoor kan de rondweg binnen het budget van 67 miljoen euro worden aangelegd, zo meldde verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar (VVD, Verkeer) vrijdag. ,,Het andere stuk komt van ingenieursbureau Arcadis, en geeft onder meer een overzicht van wat er de afgelopen maanden allemaal gebeurd is.”

Stoot

De opheffing van de geheimhouding ging dinsdagavond niet zonder slag of stoot. Verschillende partijen twijfelden in eerste instantie of het openbaar maken wel nuttig zou zijn. Temeer omdat wethouder Buijtelaar aangaf dat de bijlage van ProRail na het weglakken behoorlijk onleesbaar zou worden, en de overgebleven zinnen een kleuring zouden geven aan de feiten. Na een schorsing van de vergadering, waarin raadsleden in een aparte kamer de betreffende documenten nog eens konden inzien, gingen D66, GroenLinks, CDA, SP, PvdA, BPA en Denk uiteindelijk overstag.

Quote

Zonder de cijfers blijft er gewoonweg te weinig over om openbaar te maken

Gert Hunink, ChristenUnie

De VVD, grootste voorstander van de westelijke rondweg, stemde als enige tegen het openbaar maken van beide documenten. ,,Dit is een dossier waar de hele stad naar kijkt, en dus moeten we de uiterste zorgvuldigheid betrachten”, aldus fractievoorzitter Maarten Flikkema. Coalitiepartner ChristenUnie kwam alleen in tegen de verandering van de status van het ProRail-document. ,,Zonder de cijfers blijft er gewoonweg te weinig over om openbaar te maken”, aldus raadslid Gert Hunink.

Hoewel de geheimhouding is opgeheven, zijn de documenten nog niet in te zien. Volgens een woordvoerder op het stadhuis worden de stukken naar alle waarschijnlijkheid vanmiddag openbaar, omdat eerst nog de Tipp-Ex ter hand moet worden genomen. De veelbesproken westelijke rondweg, waarvan de aanleg volgend jaar moet beginnen, loopt straks grofweg tussen de Stichtse Rotonde en de Amsterdamseweg. De weg wordt 2,5 kilometer lang en loopt onder het spoor door. Fietsers en voetgangers worden over datzelfde spoor heengeleid met een brug.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort