Volledig scherm
De A1 ter hoogte van Amersfoort © Caspar Huurdeman

Amersfoort: maximumsnelheid op A1 naar 100 km/u

De maximumsnelheid op de A1 moet op Amersfoorts grondgebied worden verlaagd naar 100 kilometer per uur. Daar gaat wethouder Hans Buijtelaar (Verkeer, VVD) op voorstel van de voltallige gemeenteraad bij Rijkswaterstaat op aandringen.

Op dit moment mag vanaf knooppunt Hoevelaken tot aan knooppunt Eemnes eerst 120, en daarna 130 kilometer per uur gereden worden. Een snelheid die een hogere uitstoot van schadelijke stoffen tot gevolg heeft dan een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur, zoals die op de A28 al wel geldt.

Hoge Raad

Nu er in het licht van de reconstructie van knooppunt Hoevelaken zienswijzen kunnen worden ingediend bij Rijkswaterstaat, en de Hoge Raad vorige maand heeft geoordeeld dat gemeenten meer moeten doen om inwoners te beschermen tegen uitstoot van gevaarlijke stoffen, is volgens GroenLinks, D66, SP en PvdA het moment daar de snelheid terug te dringen. Het viertal kreeg zojuist bijval van alle andere politieke partijen.

Ook wethouder Buijtelaar zelf gaf aan zo’n oproep van harte te steunen. ,,Dat je op de A1 130 kilometer per uur mag en op de A28 100 kilometer per uur is wat raar, zeker aangezien de stad de voorbije jaren zo ontzettend is gegroeid. Langs de A1 wonen nu ook heel veel mensen, waardoor de snelweg de facto dwars door Amersfoort heen is komen te lopen.” Het indienen van een zienswijze kan tot 13 november, aldus Buijtelaar.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort