Volledig scherm
Een trein met gevaarlijke stoffen passeert een treinstation. © Jelle Boonstra

'Amersfoort moet vuist maken tegen giftreinen'

Het wordt  tijd dat de gemeente Amersfoortmet de vuist op tafel slaat over de honderden treinwagons met gevaarlijke stoffen die tegen de afspraken in nog steeds dwars door de stad rijden.

Dat stelt de SP-fractie nadat vorige week bekend werd dat op de spoorlijnen Amersfoort - Utrecht en Amersfoort - Apeldoorn in de eerste negen maanden van 2018 opgeteld 1400 wagons met gevaarlijke stoffen te veel voorbij kwamen.

Het betrof vooral rijdende ketels met brandbaar gas (596) en zeer brandbare vloeistoffen (604 transporten). Daarnaast reden er 51 transporten met giftig gas, 13 met giftige vloeistoffen en 19 met zeer giftige vloeistoffen. Er reden geen chloortreinen door Amersfoort.

Betuwelijn

Volgens het college van burgemeester en wethouders heeft de overschrijding van het wettelijk toegestane aantal gevaarlijke spoortransporten te maken met het tekortschieten van de Betuwelijn. De veilig gelegen spoorverbinding tussen Rotterdam en de Duitse grens heeft tot nu toe onvoldoende capaciteit voor alle toegewezen risicotransporten. Het verantwoordelijk ministerie verwacht dat de problemen pas zijn opgelost in 2023.

Op de route Amersfoort-Hilversum reden tussen januari en september 2018 juist veel minder goederentreinen met gevaarlijke inhoud dan toegestaan. Spoorbeheerder Prorail mocht ruim 9000 wagons laten passeren over de lijn, maar beperkte het transport tot 900.

Voor de SP is de winst op het spoor van en naar Hilversum van ondergeschikt belang aan de overschrijdingen op de sporen van en naar Apeldoorn en Utrecht. 'Omwonenden moeten er op kunnen rekenen dat de veiligheidsnormen worden gehandhaafd en de risico's zo klein mogelijk blijven', schrijft de fractie aan het college.

De SP vindt dat het gemeentebestuur zich niet langer af moeten laten schepen met halve antwoorden vanuit Den Haag, maar onderhand het terugdringen van de risicotransporten moet eisen.

Het ministerie is bezig met het aanpassen van de toegestane risicoplafonds. Onderzoek daarnaar is in maart of april van dit jaar afgerond. Het college wacht dat af, maar dringt wel aan op betere communicatie vanuit het ministerie over te giftreinen.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort