Volledig scherm
© ANP

Amersfoort per december 2019 beter bereikbaar per spoor

Amersfoort wordt vanaf eind volgend jaar hoogstwaarschijnlijk beter bereikbaar per spoor. Het aantal intercity’s tussen Amersfoort en Utrecht gaat van vier omhoog naar zes, het aantal sprinters tussen Amersfoort en Harderwijk verdubbeld in de spits van twee naar vier.

Dat blijkt volgens wethouder Hans Buijtelaar (VVD, Verkeer) uit een conceptdienstregeling voor 2020, die de NS aan de gemeente hebben gestuurd. Door de instroom van nieuwe sprinters, kunnen de spoorwegen volgens hem sneller rijden. Onder meer dus rond Amersfoort. Dat het hierdoor makkelijker wordt om de stad per spoor te bereiken, stemt Buijtelaar tevreden: ,,De reizigers worden beter verspreid, waardoor de drukte af gaat nemen.”

In het contact tussen het stadhuis en de NS ging het ook over het nachtnet. Vorig jaar besloot de gemeenteraad van 110.000 euro neer te leggen om Amersfoort ook in 2019 en 2020 op vrijdag- en zaterdagnacht per spoor bereikbaar te houden. Sinds 2013 rijden er tijdens de uitgaansnachten treinen, die worden bekostigd door het stadhuis. Het gaat het om één trein van Amersfoort naar Utrecht, van 02.39 uur, en één van Utrecht naar Amersfoort, van 03.00 uur.

De volksvertegenwoordigers vroegen Buijtelaar om met het overmaken van het geld gelijk na te gaan of er een trend in het aantal passagiers merkbaar was. Om het nachtnet ná 2020 nogmaals door te laten rijden moeten er in iedere trein minimaal 50 passagiers zitten, zo vond de gemeenteraad in meerderheid. Van Utrecht naar Amersfoort wordt dat gemiddelde met 52 reizigers per trein gehaald, zo blijkt uit cijfers van de NS. Van Amersfoort naar Utrecht, blijft de bezettingsgraad steken bij 25 passagiers.

Of Amersfoort op basis van deze cijfers ook ná 2020 nog geld overheeft voor het nachtnet, zal de politiek op een later moment moeten besluiten. Of het aantal treinen tussen Amersfoort en Utrecht en Amersfoort en Harderwijk daadwerkelijk wordt opgeschroefd, besluiten de NS naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar januari. De nieuwe dienstregeling gaat in december 2019 in.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort