Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Amersfoort stijgt in ranglijst van economisch sterke steden naar 15

De gemeente Amersfoort is dit jaar gestegen van plek 21 naar plek 15 in de ranglijst van gemeenten met de sterkste economie. Vooral op het gebied van ict en financiële diensten scoort Amersfoort goed.

Ook de regiogemeenten Barneveld (plaats 23), Baarn (40) en Nijkerk (47) staan in de top 50 van deze ranglijst. Onderzoeksbureau voor ruimtelijk-economische ontwikkelingen Louter stelt de lijst elk jaar op in opdracht van Elsevier en vergelijkt daarvoor de economische prestaties van alle 387 gemeenten van Nederland.

Bij het onderzoek wordt onder meer gekeken naar het aantal arbeidsplaatsen en de spreiding over sectoren, de toegevoegde waarde van alle arbeid en het aantal startende bedrijven.

Amersfoort scoort vooral goed op het gebied van informatie-georiënteerde bedrijven, zoals ict, adviesdiensten, financiële diensten en openbaar bestuur. In die sector staat Amersfoort landelijk gezien op plek 9.

Ook op het gebied van personengeoriënteerde activiteiten - de detailhandel, vrijetijdsactiviteiten, onderwijs en zorg - scoort Amersfoort (plaats 31) goed.

Dat het economisch goed gaat in Amersfoort is ook het bedrijfsleven niet ontgaan. Uit het rapport Kantoren in Cijfers 2016 van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat de vraag naar kantoorruimte in Amersfoort in 2016 bijna is verdrievoudigd ten opzichte van het voorgaande jaar.

Leusden staat op plek 54, Soest staat op 83, Woudenberg op 157, Bunschoten op 161 en Scherpenzeel op plek 226 en Eemnes is hekkensluiter op de 234ste positie.

Schiphol

Nummer 1 is de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol in ligt. Landelijke hekkensluiter is de Limburgse gemeente Onderbanken.

In de regio Utrecht staat Zeist op de 16de plaats, na Amersfoort. Utrecht staat op 9, Nieuwegein op 4, Utrechtse Heuvelrug op 78 en Veenendaal op 114. Renswoude staat op positie 256. Amsterdam staat op 3, na Son en Breugel.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort