Amersfoort volgens de Van Rossems: ‘Ik zou er zo willen wonen’
Als ‘s lands grootste mopperkonten een bezoek brengen aan Amersfoort, zullen ze wel geen spaan heel laten van de stad. Toch? Nee dus: de Van Rossems zijn in hun tv-programma overwegend lyrisch. ‘Ik zou er wel willen wonen’.
Delen per e-mail
Het NTR-programma Hier zijn de Van Rossems wordt vanavond om 20.25 uur uitgezonden op NPO2, maar het AD kon de aflevering al voortijdig zien. Daaruit blijkt dat het niet veel had gescheeld of de uitzending was na 2 minuut 24 al ten einde geweest.
Omdat Maarten vanaf de sluisbrug tegenover De Drie Ringen een foto probeert te nemen van de Koppelpoort, let zus Sis éven niet goed op en misstapt zich bij het op de kant stappen. ,,Breek je ook nog even je nek over die klotesteen...”, moppert ze. Broer Vincent, die achter haar loopt, reageert gelaten. ,,Ach ja...”
Gelukkig voor Sis, en voor de kijker, weet ze overeind te blijven, en begint een dik een half uur durende verkenningstocht door de stad. Museum Flehite, het Belgenmonument, de Kei, de wijk Kattenbroek... in sneltreinvaart flitst alles wat Amersfoort Amersfoort maakt voorbij.
Men zag al heel snel dat ik een zéér voorspoedige militaire carrière had kunnen hebben...
Geheel volgens het vaste recept van de hitserie, die gemiddeld per aflevering zo’n 750.000 kijkers trekt en al vier seizoenen meedraait, worden gebouwen en kunstwerken vanuit ieders expertise bekeken en becommentarieerd. Maarten, ‘frater familias’, is historicus en graag geziene gast in menig tv-programma. Vincent is de architectuurhistoricus wiens stemgeluid nauwelijks van dat van Maarten te onderscheiden is. En zus Sis is kunsthistorica en de oudste van het stel.
Bernhardkazerne
De familie Van Rossem komt uit Utrecht, maar blijkt nauwe banden te koesteren met ‘kleine broer’ Amersfoort. Zo heeft Maarten kennelijk vier maanden in dienst gezeten, en die tijd in de Bernhardkazerne aan de Barchman Wuytierslaan doorgebracht. Struinend door het cavaleriemuseum dat u een groot deel van het terrein beslaat, haalt hij herinneringen op. ,,Men zag al heel snel dat ik een zéér voorspoedige militaire carrière had kunnen hebben”, zegt Maarten sarcastisch.
Hij is zeer te spreken over het museum, net als broer en zus. Dat geldt ook voor de Koppelpoort (Vincent: ‘als hij er niet stond, zou ik hem bouwen’), De Stad van Cahen (Maarten: ‘hartstikke leuk gebouw, heeft de architect leuk aan geknutseld’), museum Flehite (Maarten: ‘wat een práchtige maquette van de stad staat hier’) en de wijk Kattenbroek (Vincent: ‘dit is qua nieuwbouwwijk het beste wat je krijgen kunt’). Het resulteert in een lovende optelsom: ,,Amersfoort is zo aantrekkelijk dat je denkt: ik zou er best kunnen en willen wonen”, aldus Sis.
Tekst loopt door onder de foto...
Maar de Van Rossems zouden de Van Rossems niet zijn, als er niet wat te zeuren valt. En dat doen ze volop bij het Belgenmonument, dat door de zuiderburen als ‘bedankje’ voor de opvang tijdens de Eerste Wereldoorlog is neergezet. ,,Ik vind het meer een crematorium”, aldus Sis. ,,Het is gewoon een raar ding”, valt Vincent bij. ,,Met die deurtjes aan weerszijden, lijkt het nog het meest op een groot openbaar toilet.”
Aan het einde van de uitzending moet Maarten, onder een paraplu in de druilregen in Kattenbroek, nog wat van het hart: ,,Een advies aan het gemeentebestuur: donder eens wat van die auto’s uit de binnenstad, dat kan écht niet zo”, zegt hij, kijkend in de camera. ,,Het besluit zal je toch een keer moeten nemen. Neem het nu, want het ontsiert de binnenstad in grote mate.”
Verder in het nieuws
-
Wethouder over tekort aan vrije zwemtijd in Amerena: ‘Het is wat het is’
-
Tankstation aan Laan van Duurzaamheid komt er toch
Er komt tóch een Shell-pomp aan de Laan van Duurzaamheid. Maar in de toekomst wordt het voor ondernemers mogelijk een stuk lastiger om in Amersfoort een tankstation te beginnen. -
Politiek Amersfoort niet in de bres voor mensen met arbeidsbeperking
Amersfoort sluit zich niet aan bij de gemeenten die zich openlijk uitspreken tegen het landelijke plan om mensen met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon te betalen. -
CDA'er Van Koningsveld vicevoorzitter gemeenteraad
CDA'er Ben van Koningsveld is zojuist door zijn collega-raadsleden benoemd tot vicevoorzitter van de gemeenteraad van Amersfoort. De komende vier jaar leidt hij bij afwezigheid van burgemeester Bolsius de vergaderingen in de raadszaal. -
Petitie tegen uitzetting Howick en Lili duizenden keren getekend
Onder het mom ‘Ze zijn al Thuis’ is er een handtekeningenactie gestart om de Amersfoortse asielkinderen Howick (13) en Lili (12) alsnog in Nederland te laten blijven. De petitie is in een uur tijd ruim 2400 keer ondertekend.
-
Rookschade in kledingwinkel Spakenburg na brand
Een brandend stuk hout onder de toonbank heeft vanavond in de damesmodezaak Ibiza Freak aan de Visserssteeg in Spakenburg voor veel rookschade gezorgd. -
Nabestaanden van gevangenen Kamp Amersfoort gevonden
Kamp Amersfoort heeft de nabestaanden gevonden van twee Zeeuwen die in de Tweede Wereldoorlog op de Leusderheide zijn gefusilleerd. -
Bende inbrekers hield huis in Soest
De 20-jarige hoofdverdachte van een reeks woninginbraken en een gewelddadige woningoverval in de gemeente Soest mag zijn proces in oktober thuis afwachten met een elektronische enkelband om.
In samenwerking met indebuurt Amersfoort