Volledig scherm
De Van Rossems (vanaf links Maarten, Vincent en Sis) in de wijk Kattenbroek © AD

Amersfoort volgens de Van Rossems: ‘Ik zou er zo willen wonen’

Als ‘s lands grootste mopperkonten een bezoek brengen aan Amersfoort, zullen ze wel geen spaan heel laten van de stad. Toch? Nee dus: de Van Rossems zijn in hun tv-programma overwegend lyrisch. ‘Ik zou er wel willen wonen’.

Het NTR-programma Hier zijn de Van Rossems wordt vanavond om 20.25 uur uitgezonden op NPO2, maar het AD kon de aflevering al voortijdig zien. Daaruit blijkt dat het niet veel had gescheeld of de uitzending was na 2 minuut 24 al ten einde geweest.

Omdat Maarten vanaf de sluisbrug tegenover De Drie Ringen een foto probeert te nemen van de Koppelpoort, let zus Sis éven niet goed op en misstapt zich bij het op de kant stappen. ,,Breek je ook nog even je nek over die klotesteen...”, moppert ze. Broer Vincent, die achter haar loopt, reageert gelaten. ,,Ach ja...”

Gelukkig voor Sis, en voor de kijker, weet ze overeind te blijven, en begint een dik een half uur durende verkenningstocht door de stad. Museum Flehite, het Belgenmonument, de Kei, de wijk Kattenbroek... in sneltreinvaart flitst alles wat Amersfoort Amersfoort maakt voorbij.

Quote

Men zag al heel snel dat ik een zéér voorspoedi­ge militaire carrière had kunnen hebben...

Maarten van Rossem

Geheel volgens het vaste recept van de hitserie, die gemiddeld per aflevering zo’n 750.000 kijkers trekt en al vier seizoenen meedraait, worden gebouwen en kunstwerken vanuit ieders expertise bekeken en becommentarieerd. Maarten, ‘frater familias’, is historicus en graag geziene gast in menig tv-programma. Vincent is de architectuurhistoricus wiens stemgeluid nauwelijks van dat van Maarten te onderscheiden is. En zus Sis is kunsthistorica en de oudste van het stel.

Bernhardkazerne

De familie Van Rossem komt uit Utrecht, maar blijkt nauwe banden te koesteren met ‘kleine broer’ Amersfoort. Zo heeft Maarten kennelijk vier maanden in dienst gezeten, en die tijd in de Bernhardkazerne aan de Barchman Wuytierslaan doorgebracht. Struinend door het cavaleriemuseum dat u een groot deel van het terrein beslaat, haalt hij herinneringen op. ,,Men zag al heel snel dat ik een zéér voorspoedige militaire carrière had kunnen hebben”, zegt Maarten sarcastisch.

Hij is zeer te spreken over het museum, net als broer en zus. Dat geldt ook voor de Koppelpoort (Vincent: ‘als hij er niet stond, zou ik hem bouwen’), De Stad van Cahen (Maarten: ‘hartstikke leuk gebouw, heeft de architect leuk aan geknutseld’), museum Flehite (Maarten: ‘wat een práchtige maquette van de stad staat hier’) en de wijk Kattenbroek (Vincent: ‘dit is qua nieuwbouwwijk het beste wat je krijgen kunt’). Het resulteert in een lovende optelsom: ,,Amersfoort is zo aantrekkelijk dat je denkt: ik zou er best kunnen en willen wonen”, aldus Sis.

Tekst loopt door onder de foto...

Volledig scherm
De Van Rossems bij het Belgenmonument © AD

Maar de Van Rossems zouden de Van Rossems niet zijn, als er niet wat te zeuren valt. En dat doen ze volop bij het Belgenmonument, dat door de zuiderburen als ‘bedankje’ voor de opvang tijdens de Eerste Wereldoorlog is neergezet. ,,Ik vind het meer een crematorium”, aldus Sis. ,,Het is gewoon een raar ding”, valt Vincent bij. ,,Met die deurtjes aan weerszijden, lijkt het nog het meest op een groot openbaar toilet.”

Aan het einde van de uitzending moet Maarten, onder een paraplu in de druilregen in Kattenbroek, nog wat van het hart: ,,Een advies aan het gemeentebestuur: donder eens wat van die auto’s uit de binnenstad, dat kan écht niet zo”, zegt hij, kijkend in de camera. ,,Het besluit zal je toch een keer moeten nemen. Neem het nu, want het ontsiert de binnenstad in grote mate.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort