Volledig scherm
© ANP

Amersfoort voorlopig nog niet uitgegroeid

Amersfoort is de afgelopen decennia gegroeid als kool. Alles wijst erop dat het voorlopig nog niet gedaan is met die explosieve groei. Er moet vooral rekening gehouden worden met een sterke toename van het aantal eenpersoonshuishoudens.

Amersfoort is de afgelopen decennia gegroeid als kool. Alles wijst erop dat het voorlopig nog niet gedaan is met die explosieve groei. Er moet vooral rekening gehouden worden met een sterke toename van het aantal eenpersoonshuishoudens.  

Volgens de laatste bevolkingsprognoses kan Amersfoort in het jaar 2040 eenvijfde groter zijn dan nu. Door een groei van 19 procent zouden er over 22,5 jaar bijna 183.000 mensen in de stad wonen. In 2030 moet al rekening worden gehouden met 175.000 inwoners, zo bleek uit de voorlaatste prognose in september vorig jaar. Op dit moment telt Amersfoort meer dan 150.000 inwoners.  

De nieuwste gegevens over de bevolkingsaanwas de komende decennia komen uit de resultaten van een trendstudie, die is gemaakt door Amersfoortse ambtenaren. Dat document is bedoeld voor het college van B en W en de leden van de gemeenteraad, zodat die er hun voordeel mee kunnen doen bij het maken van beleid na de komende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Alle signalen wijzen erop dat Amersfoort ook de komende decennia tot de grootste groeiregio's van het land zal blijven behoren.  

Zevende plaats
Zoals het er nu voorstaat, neemt de stad een zevende plaats in op de ranglijst van sterkste groeiers. Andere toppers zijn steden als Nijmegen, Wageningen, Haarlem en Delft. Almere blijft onveranderd de grootste groeiregio van ons land.  

De sterke verwachte groei kan grote gevolgen krijgen, zo schetst het Amersfoortse ambtenarenapparaat haar verwachtingen aan de college- en raadsleden. Dat is vooral het geval op het gebied van woningbouw. Niet alleen door de hierboven geschetste autonome groei, maar ook door de sterke toename van eenpersoonshuishoudens.  

Steeds meer huizen in de stad zullen de komende jaren bewoond worden door één persoon. Vorig jaar lag dat percentage in Amersfoort al op 38 procent. Die trend heeft te maken met vergrijzing (ouderen worden steeds ouder en wonen langer zelfstandig), maar ook met de huisvesting van psychiatrische patiënten en jongeren.  

Betaalbaarheid
Nu al zijn er lange wachtlijsten voor betaalbare (sociale huur-) woningen, maar dat zou in de toekomst nog wel eens erger kunnen worden. De verwachting is dat in 2040 een kwart van de Amersfoorters ouder is dan 65 jaar. Betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen in Amersfoort zijn daarmee de grote items voor de komende jaren.  

Woonwethouder Fleur Imming (PvdA) heeft inmiddels een begin gemaakt met de versnelde bouw van woningen en appartementen op allerlei bestaande plekken in de stad. Er wordt nu ook gekeken naar nieuwe locaties, zoals Vathorst West, waar mogelijk 2.000 tot 3.000 huizen kunnen komen. Andere aandachtspunten zijn volgens de ambtenaren duurzaamheid, banen en voorkomen van een tweedeling tussen arm en rijk.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort