Volledig scherm
De aanleg van asfaltcollectoren in een wegdek. © AD

Amersfoort vraagt provincie 13,5 miljoen voor energiewinning uit westelijke rondweg

updateDe gemeente Amersfoort vraagt 13,5 miljoen euro aan de provincie Utrecht om asfaltcollectoren in de westelijke rondweg te leggen. De collectoren zijn bedoeld om warmte te winnen uit het wegdek.

In een brief van B en W aan informateur Bram van Ojik van de provincie Utrecht legt het Amersfoortse college zijn financieringsvraag uit. Volgens de gemeente hebben de meeste politieke partijen in hun campagne uitgesproken vol in te willen zetten op projecten die de energietransitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie versnellen. ‘In Amersfoort ligt er een gouden kans om direct te starten door warmte uit asfalt te winnen’, zo schrijft het college. Door warmte te winnen uit het asfalt van de nog aan te leggen westelijke rondweg kan volgens de gemeente 4 miljoen kubieke meter aardgas per jaar worden bespaard.

,,In de basis is het simpel”, zegt wethouder Hans Buijtelaar, die het systeem in Heerhugowaard bekeek. ,,Er worden slangen in het wegdek gelegd waar water door stroomt. Het wegdek is zwart waardoor het water sneller wordt opgewarmd.” Het warme water wordt vervolgens gebruikt om gebouwen te verwarmen.

Bedrijven langs de toekomstige rondweg, zoals Dierenpark Amersfoort, Defensie, de Monseigneur Blomstichting en verschillende scholen zijn volgens de gemeente enthousiast om de warmte uit het asfalt van de rondweg te gebruiken als alternatief voor aardgas. ‘Zij zijn bereid zelf te investeren in hun bezit om aansluiting op het warmtenet mogelijk te maken’, aldus de gemeente in de brief.

Voorfinanciering

De gemeente vraagt een voorfinanciering van 12 miljoen uit het provinciale Energiefonds.

,,Uiteindelijk besparen de partijen langs de weg enorm veel aardgas. En dat ze ervanaf moeten, is onvermijdelijk”, aldus Buijtelaar. ,,Als wegbeheerder moet je een vehikel zien te bedenken om de investering terug te verdienen, via bijvoorbeeld een energiecollectief.”

Bovendien zorgt het warmte-koudesysteem volgens de gemeente voor een besparing op onderhoudskosten aan het wegdek tot 1 miljoen euro. Dus vraagt Amersfoort van de provincie om ook de eenmalige projectkosten van 1,5 miljoen euro mede te financieren. ,,In de winter is het dan niet meer nodig om te strooien, doordat er warm water door de buizen stroomt. Het zout veroorzaakt dan geen schade aan het wegdek.”

Mocht de provincie Utrecht niet in de buidel willen tasten, dan zal Buijtelaar op zoek moeten naar een andere financiering voor de asfaltcollectoren. ,,Dan moeten we kijken of de gemeente budget beschikbaar stelt. Ik zou het in elk geval heel jammer vinden, als deze kans niet wordt benut. Ja, het is asfalt wat erbij komt, maar door dit systeem erin te leggen, krijg je wel een andere perceptie van de weg”, aldus de wethouder.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort