Volledig scherm
De Kwetsbaarhedenkaart van Amersfoort, gebruikt door het project Lekker in je Tuin. © Lekker in je Tuin

Amersfoort wil af van tuinen vol met tegels

Amersfoort, Waterschap Vallei en Veluwe en twintig hoveniers, tuinontwerpers en vrijwilligers gaan de strijd aan met tegeltuinen en bestrating in de openbare ruimte. Het riool kan het regenwater niet aan en inwoners hebben last van hitte-stress door de verstening van de stad.

Op de Kwetsbaarhedenkaart van water- en hitteoverlast in Amersfoort staat dat de wijken Liendert, Kruiskamp, Koppel, Schothorst, Kattenbroek, Vermeerkwartier, Randenbroek en het centrum kampen met overstromingen tijdens hevige buien.

Ook is te zien dat het Vermeerkwartier en Kattenbroek last hebben van kwelwater (water dat onder druk uit de bodem komt). In Vathorst, Schothorst en het Vermeerkwartier staan de straten na een heftige regenbui blank. Bij hogere temperaturen zijn versteende gebieden als de binnenstad, het centraal station, de snelwegen en bedrijventerreinen Isselt, Calveen en De Hoef overdag veel warmer dan de rest van de stad.

Voorbeeldtuinen

In Amersfoort is de gemeente en het Waterschap Vallei en Veluwe samen met twintig ondernemers in het groen gestart met het initiatief Lekker in je Tuin (de regionale variant van de landelijke organisatie Operatie Steenbreek) om deze problemen tegen te gaan. Aan de hand van onder meer bewustwording en met behulp van voorbeeldtuinen hopen de partijen van de verstening vergroening te maken.

,,Door het veranderende klimaat hebben we vaker last van hoosbuien en hoge temperaturen. Vanwege de bestrating in de openbare ruimte en de betegeling van particuliere tuinen zien we dat het regenwater tijdens de piekbuien direct het riool instroomt, dat de hoeveelheid water niet aankan. Daarom steunen wij als gemeente het netwerk Lekker in je Tuin’’, aldus wethouder Menno Tigelaar. ,,We hopen zo Amersfoorters bewust te maken van het klimaatbestendig maken van hun tuin’’.

Hittestress

Ook het vasthouden van warmte is volgens Tigelaar een toenemend probleem. ,,De stad koelt daardoor minder af. Bewoners, voornamelijk ouderen en kinderen, krijgen last van hittestress.”

Gemeente en waterschap trokken vorig jaar beide 20.000 euro uit voor het project. Dit jaar financieren de partijen hetzelfde bedrag en 50.000 euro extra. Vorig jaar werden vijf schoolpleinen klimaatbestendig gemaakt, dit jaar volgen er minimaal nog eens twee.

De andere partijen zijn twintig tuinontwerpers, hoveniers, ondernemers in het groen, tuincentra en vrijwilligers. Kartrekkers Kinke Hendriksma en Jori Hoving: ,,Vaak wordt er gekozen voor een tegeltuin, omdat het makkelijk zou zijn. Maar een groene tuin is soms zelfs onderhoudsvriendelijker. Het is beter voor het waterafvoer, helpt tegen de warmte en draagt bij aan de biodiversiteit in de stad.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort