Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Amersfoort zet zinnen op de titel Onderwijsstad van het Jaar 2020

Amersfoort is in de race voor de titel Nationale Onderwijsstad 2020. Krijgt ze het predicaat, dan wordt de stad onder meer het toneel van alle activiteiten rond de Nationale Onderwijsweek, volgend jaar oktober.

Amersfoort denkt juist nu kans te maken op de titel, omdat ze een primeur doorvoerde op het gebied van onderwijshuisvesting. Sinds dit jaar besluit niet de gemeente welke schoolgebouw toe is aan groot onderhoud of nieuwbouw, maar doen de schoolbesturen dat samen. Hiertoe zijn twee coöperaties opgericht: één voor het voortgezet, en één voor het basisonderwijs. Alle besturen zijn hierin vertegenwoordigd.

Op de kaart

Volgens wethouder Fatma Koser Kaya (Onderwijs, D66) is het binnenhalen van het predicaat een wens van zowel gemeente als schoolbesturen. ,,Een benoeming tot Onderwijsstad zet Amersfoort nationaal op de kaart”, aldus Koser Kaya in een brief aan raadsleden, waarin ze de aanmelding wereldkundig maakt.

Aan de titel Onderwijsstad zijn voor Amersfoort geen kosten verbonden, aan het organiseren van de activiteiten in de Nationale Onderwijsweek wél. Amersfoort heeft hier maximaal 270.000 euro voor op de plank liggen. De precieze begroting wordt gemaakt als bekend is wat er van Amersfoort wordt verwacht. Met de scholen is volgens Koser Kaya afgesproken dat zij de helft van de totale kosten voor haar rekening nemen.

Wie de titel krijgt, wordt bepaald door de stichting Nationale Onderwijsweek. Die velt volgens het gemeentebestuur komende zomer haar oordeel.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort