Volledig scherm
© Thinkstock

Amersfoort zoekt miljoenen voor zorgtekort

Amersfoort gaat als het aan het gemeentebestuur ligt de komende jaren miljoenen extra uitgeven om de problemen in de zorg weg te werken.

Volledig scherm
Wethouder Cees van Eijk (GroenLinks, Jeugdzorg). © Nico Brons

‘Tonnen’ hieruit zullen worden gebruikt om extra ambtenaren aan te stellen, die de zorg vanuit het stadhuis beter moeten gaan organiseren. Dat stelde verantwoordelijk wethouder Cees van Eijk (GroenLinks, Jeugdzorg) vanavond tijdens een vergadering over de tekorten op de zorgbegroting, waar de gemeente zwaar mee in haar maag zit.

Amersfoort komt de komende jaren vele miljoenen tekort om de stijgende zorgkosten te kunnen bekostigen. De gemeente berekende het structurele tekort in het hele sociaal domein op 5 miljoen euro in 2022. Onderzoek van adviesorganisatie KPMG heeft inmiddels aangetoond dat een tekort van 7,5 miljoen euro realistischer is. In vergelijking met andere gemeenten stijgt met name het aantal verzoeken voor de jeugdhulp. Het aantal kinderen en jongeren dat zorg nodig heeft, groeide in Amersfoort van 4077 in 2016 naar 4607 in 2018: een toename van bijna 15 procent.

Het uitvoeren van de aanbevelingen die KPMG deed, vraagt volgens Van Eijk ‘nieuwe menskracht en personele verschuivingen’. Voor dit jaar valt dat nog op te hoesten uit de gemeentelijke spaarpot, maar voor de komende jaren lukt dat niet. Hoe Van Eijk denkt dan aan het geld te komen, moet over twee weken blijken. Dan presenteert het gemeentebestuur haar plannen voor de komende jaren en hoe ze die plannen wil gaan bekostigen.

Van Eijk gaf eerder al aan dat structureel meer geld vanuit het rijk niet te verwachten is, maar dat er wel verschillende potjes zijn waar gemeenten aanspraak op kunnen maken.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort