Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Hollandse Hoogte / Frank Muller / Zorginbeeld

Amersfoorter (90) werd overvallen in zijn eigen huis en schrijft daar een brief over

In het programma Opsporing Verzocht vroeg de politie gisteravond aandacht voor de woningoverval bij een 90-jarige man uit Amersfoort.

In een handgeschreven brief legt de oude man uit wat hem die avond op maandag 4 november is overkomen. In zijn woning aan de Reijmerinkstraat in de wijk Rustenburg is de 90-jarige man druk in de weer met het uitzoeken van de kerstversiering. Omdat hij in zijn omgeving veel heeft gehoord over babbeltrucs aan de deur is hij extra op zijn hoede als er om 19.00 uur bij hem wordt aangebeld. Dat maakt de zaak volgens de agente in de uitzending vanavond, dan ook ‘extra schrijnend’.

Quote

Ik bid tot God dat Hij mij en vele andere slachtof­fers zal helpen. Daders beseffen niet wat ze de medemensen aandoen

De man doet de deur niet open en vraagt wie er voor de deur staat. De twee onbekende mannen geven aan autopech te hebben en hebben naar eigen zeggen water nodig. Omdat de Amersfoorter de deur niet open wil doen, wijst hij het duo op de buitenkraan aan de voorkant van het huis. Het stel zegt bekers nodig te hebben, de man duwt twee plastic bekertjes door de brievenbus en stuurt ze alsnog weg als ze zeggen dat dat niet voldoende is.

Als de man weer in zijn keuken is, hebben de daders de deur met een schroevendraaier of een breekijzer geforceerd en staan ze bij hem binnen. Ze pakken de oudere man hardhandig aan en vragen om geld of sieraden. ‘Ik kon geen kant meer op en voelde mij zeer angstig,’ schrijft de man in de brief. 

De inbrekers grissen een sleutelbos en het goudkleurige horloge van de man als buit mee. Vooral het horloge, dat de man kreeg van zijn nog niet zo geleden overleden vrouw heeft voor de Amersfoorter grote emotionele waarde. ‘Ik bid tot God dat Hij mij en vele andere slachtoffers zal helpen. Daders beseffen niet wat ze de medemensen aandoen,’ schreef de man.

Een buurvrouw die het tweetal zag lopen verklaart dat het gaat om twee lichtgetinte mannen tussen de 20 en de 30 jaar. Ze zouden donkere kleding hebben gedragen. De politie vermoedt dat het stel wellicht ergens anders met dezelfde autopech-smoes heeft aangebeld of dat mensen het duo hebben zien wegrennen.

Het is niet de eerste keer dat de Amersfoorter dit jaar slachtoffer is van overvallers. In juli werd hij tijdens het uitladen van zijn boodschappen op straat aangesproken door een man die hem aan de praat hield, terwijl een tweede zijn woning doorzocht. ,,Deze man dealt elke dag met de gevolgen van wat hem nu twee keer is overkomen,” aldus de agente.

  1. Vaderschap is ‘by far de heftigste shit’ die Diggy Dex heeft meegemaakt
    PREMIUM
    interview

    Vaderschap is ‘by far de heftigste shit’ die Diggy Dex heeft meegemaakt

    Zijn carrière als Diggy Dex is al twintig jaar ‘een diesel die altijd wel doordendert’, zegt Koen Jansen (39) zelf. Maar de laatste jaren zoeft de Amersfoorter toch echt een stuk harder door muziekland. Net bijgekomen van twaalf avonden De Vrienden van Amstel Live! kondigde de chansonrapper zijn grootste soloshow ooit aan: 26 september in Afas Live. Een gesprek over het ambacht liedjes maken, rappen versus zingen en ouderschap. ,,Vader zijn is by far het heftigste dat ik heb meegemaakt.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort