Volledig scherm
Robin Tan in februari van dit jaar. © Saskia Berdenis van Berlekom

Amersfoorter en oud-raadslid Robin Tan (58) overleden

Amersfoorter en oud-raadslid Robin Tan is op 58-jarige leeftijd overleden. Dat maakt een vriendin van hem op Facebook bekend. 

Hanny Venderbos schrijft in het bericht dat ze vanavond op Facebook plaatste dat ze haar vriend Tan al een tijdje miste. Omdat hij de deur ook niet opendeed en ze de zaak niet vertrouwde besloot ze de politie poolshoogte te laten nemen bij de woning. ‘Ik ben net terug gebeld door de politie dat Robin in zijn woning is overleden! Dit is wat ik jullie wilde mededelen! Rust in vrede lieve Robin!', schrijft Venderbos op het sociale medium. 

Tan heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van een Amersfoorts poppodium. In 1985 wordt, met Tan als een van de aanjagers, aan het Lieve Vrouwekerkhof de leegstaande Grachtkerk gekraakt. Er vinden legendarische optredens plaats van vaderlandse, Engelse en Scandinavische punkformaties, voor soms wel duizend man. Een brand maakt na drie jaar een einde aan de roemruchte Grachtkerksessies.

De Kelder

In 1989 is Tan medeoprichter van De Kelder, het poppodium onder theater De Lieve Vrouw, de voorloper van Fluor. ,,Er was helemaal niks op het gebied van popmuziek in Amersfoort", zei hij daarover tijdens de 30e verjaardag van Fluor. ,,Ik ben er trots op dat we het hebben kunnen redden, want van de gemeente hebben we niet veel bijgedragen gekregen. We hebben bijna alles zelf moeten betalen en het is levensvatbaar gebleken.’’

Van april 1998 tot maart 2006 roert Tan zich in de gemeenteraad van Amersfoort als raadslid voor GroenLinks.

Tribute

Afgelopen april bracht Tan met een gelegenheidsband nog een eerbetoon aan Nirvana in Fluor. Over de frontman van de band Kurt Cobain zei hij tegen deze krant: ‘Kurt heeft me tot aan de rand van de afgrond gebracht en me daarna enorm geholpen met zijn muziek’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort