Volledig scherm
Een verdelger doodt de wespen in het muizenhol langs het Valleikanaal (links). Afgelopen weekend werden diverse voorbijgangers gestoken © AS Media

Amersfoorter vijftien keer gestoken in onderbeen

Insectenverdelgers in Amersfoort en omgeving verwachten deze zomer extreem veel wespennesten. Nu al zijn ze druk met het verwijderen van acht tot vijftien wespennesten per dag. Een Amersfoorter is al vijftien keer gestoken.

Oorzaak van de toename van de vele wespen is de zachte winter, waardoor veel meer koninginnen die periode doorkomen en eitjes zijn gaan leggen voor nieuw voorjaarsbroed.

Volledig scherm
© AS Media
Quote

Ik ben ontzettend allergisch voor die beesten, ik ben meteen naar huis gegaan en heb m'n Epipen gebruikt

Peter Smits, bewoner

Wespennest
Afgelopen zondagavond was dat merkbaar aan het onverharde pad langs het Valleikanaal, tussen de Holkerweg en de Kattenbroekerweg, pal achter het Farel College. Daar bleek een wespennest onder de grond te zitten, tegen het hek aan. Voorbijgangers werden gestoken, omdat de wespen gestoord werden.

Peter Smits (43) bewoner van de Paladijnenweg liep daardoor vijftien wespensteken in zijn onderbeen op. Smits liep rond kwart voor tien vanaf zijn woning over een tegelpad naar de wandelstrook langs het kanaal. Tientallen meters daarvoor vielen wespen hem al aan. ,,Ik ben ontzettend allergisch voor die beesten, ik ben meteen naar huis gegaan en heb m'n Epipen gebruikt.'' Een Epipen is een injectiespuit die mensen zelf direct kunnen toepassen als ze door een insect worden gestoken.

Zijn hond had het ook te pakken; die deed een plasje op een meter afstand van het ondergrondse nest. ,,Die heb ik meteen naar de dierenarts gebracht.''

,,Wespen nestelen zich overal,'' zegt Baltus Reichart, die als zzp'er achter de Amersfoortse Ongedierte Bestrijding zit en veel in de stad actief is. ,,Ze maken ook gebruik van muizen- of konijnenholen onder de grond. Als er dan veel mensen langslopen, worden ze fanatiek en vallen ze iedereen aan.''

Quote

Vooral als het mooi weer is, zie je de wespen. Ze hebben een hekel aan regen

Johan van Essen, wespenbestrijder

Spouwmuren
Overwinterende koninginnen maken in het voorjaar hun nieuwe nest op beschutte plaatsen, zoals zolders, achter spouwmuren, in vlieringen, onder dakpannen, in holle bomen, oude muizengaten, in machines, naden en kieren en soms in keukens. Deze nesten worden slechts één jaar bewoond. Met een giftig poeder worden de wespen gedood. De klus kost meestal zo'n 50 euro, met de garantie dat het nest dan een seizoen wegblijft.

Reichart is dagelijks actief in de regio en verwijdert momenteel zo'n acht tot tien nesten.

Johan van Essen, wespenbestrijder bij Vepodiensten uit Nijkerk, moet tien tot vijftien keer per dag uitrukken. ,,De laatste weken neemt het sterk toe. Vooral als het mooi weer is, zie je de wespen. Ze hebben een hekel aan regen.'' De wespen worden met gif doodgespoten.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort