Volledig scherm
Vuurwerk voor de Onze Lieve Vrouwentoren in Amersfoort © Saskia Berdenis van Berlekom

Amersfoorters kunnen zélf kiezen of ze vuurwerk willen weren uit hun straat

Een aantal gemeenten in de regio Amersfoort experimenteert de komende jaarwisseling met vrijwillige vuurwerkvrije zones. In de zones geldt de afspraak tussen buurtbewoners dat er geen vuurwerk wordt afgestoken.

Bewoners van de Gangboord in de wijk Kattenbroek hebben de Amersfoortse primeur. Ze zijn de eersten die gezamenlijk bij de gemeente een verzoek hebben ingediend voor een vrijwillige vuurwerkvrije zone. In de oudejaarsnacht is het ovale binnenplein aan de achterkant van de woningen verboden voor rotjes, sierpotten, vuurpijlen, Chinese rollen en matten in alle maten.

,,Ik ben het er helemaal mee eens. Wat doe je dieren aan met al dat vuurwerk? Die knallen galmen hier enorm tussen de huizen’’, zegt bewoner Bert de Vries. ,,Daarom heb ik mijn handtekening gezet toen ze langs de deur kwamen voor de vuurwerkvrije zone.’’ De Vries woont al dertien jaar in deze straat en heeft het alleen maar meer zien worden met het geknal. ,,Dat komt ook door een aantal Chinezen die hier woont.’’

Ook achterbuurvrouw Annemiek Glasbergen juicht het vuurwerkverbod toe. ,,Ik ben sowieso voor een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. Centrale vuurwerkshows vind ik een veel beter idee.’’ Haar blaffende hondje reageert volgens haar niet speciaal op vuurwerk. ,,Maar voor mijzelf vind ik het prima dat het hier rustiger blijft.’’

Afspraak

Volledig scherm
Een bord dat een vrijwillig vuurwerkvrije zone aanduidt © ANP

De gemeente Amersfoort gaat zorgen voor borden waarop duidelijk staat aangegeven dat het binnenplein van de Gangboord vuurwerkvrij moet blijven. Ook krijgen bewoners nog een brief in de bus met uitleg. Iedere straat waarin 60 procent van de bewoners een vuurwerkvrije zone wil, kan aankloppen op het stadhuis. De gemeente ondersteunt vervolgens met materialen.

,,Een vrijwillige vuurwerkzone is vooral een afspraak tussen buurtbewoners onderling. Gemeente en politie hebben niet de capaciteit om met oudjaar te handhaven en overtreders van het verbod te bekeuren’’, zegt gemeentewoordvoerster Leonie Scholten.

En daarmee staan of vallen de vrijwillige zones met goed vertrouwen en het vermogen van bewoners om elkaar aan te spreken. Dit in tegenstelling tot vuurwerkvrije zones die door de gemeente zijn aangewezen. Daar wordt op basis van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) gehandhaafd. In Amersfoort is dat het gebied rond Meander Medisch Centrum.

Laagdrempelig

Ook Soest en Baarn experimenteren de komende jaarwisseling voor het eerst met vrijwillige vuurwerkvrije plekken. In Baarn worden de gebieden overigens aangeduid als vuurwerkluw. Bewoners die geen zin hebben in geknal voor hun deur, kunnen bij de gemeente posters ophalen met de tekst ‘Hier liever geen vuurwerk’ en ‘Dank dat u rekening met ons houdt’, bedoeld om voor het raam te hangen.

Quote

Als kind had ik met mijn broer onze eigen rotjesfa­briek.

80-jarige bewoner van Kattenbroek

,,We kiezen hiermee voor een laagdrempelige aanpak, die het ook mogelijk maakt om het vuurwerkgedrag te beïnvloeden in de omgeving van bijvoorbeeld zorginstellingen en het hertenkamp, als daar behoefte toe bestaat’’, aldus gemeentewoordvoerder Ariean van de Groep.

Soest liet begin deze week weten dat inwoners van de gemeente hun straat in onderling overleg vuurwerkvrij kunnen laten verklaren. Daarvoor kan via de website van de gemeente een aanvraag gedaan worden. Soest zorgt dan voor borden in de straat. Volgens een woordvoerder zijn er nog geen aanvragen binnen. Wel heeft Soest sinds jaar een aantal officiële vuurwerkvrije zones. Onder meer rond de Smitsweg en bij zorgcentra.

Terug naar de Gangboord in Kattenbroek. Een 80-jarige bewoner vertelt tijdens zijn ochtend-ommetje dat hij het vuurwerkverbod achter zijn huis zeker kan waarderen. ,,Het wordt ieder jaar maar grootser. En het is ook behoorlijk vervuilend. Aan de andere kant hoort vuurwerk er voor mij ook gewoon bij met oudjaar. Als kind had ik met mijn broer onze eigen rotjesfabriek. Hij stelde het kruit samen en ik rolde de rotjes van krantenpapier met behanglijm. Aan de keukentafel van mijn moeder.’’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort