Volledig scherm
Ruim 5,3 miljoen Nederlandse kijkers stemden zaterdagavond af op het optreden van Duncan Laurence tijdens het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv. © ANP

Amersfoorters willen huldiging voor Songfestival-winnaar en kersverse stadsgenoot Duncan

POLLOp social media vragen Amersfoorters zich af óf en wanneer kersverse Amersfoorter en winnaar van het Eurovisie Songfestival Duncan Laurence (25) in hun stad zal worden gehuldigd. 

Duncan Laurence heeft voor Nederland voor het eerst in 44 jaar het Eurovisie Songfestival gewonnen. Met Arcade won hij door een grote overwinning bij de publiekstemmen van Zweden en Italië. Laurence is de opvolger van Teach-in, dat in 1975 won met Ding-a-Dong.

Duncan de Moor (25), zoals de zanger echt heet, verhuisde in de aanloop naar het songfestival van een studentenhuis in Tilburg naar een bovenwoning in Amersfoort.

Poll

Moet Duncan in Amersfoort worden gehuldigd?

  • Ja (42%)
  • Nee (12%)
  • Als hij dat zelf wil (37%)
  • Misschien is het Museumplein een betere plek (9%)
3308 stemmen

Het was de uitkomst van een zenuwslopende stemming waarbij Laurence, de absolute topfavoriet van de bookmakers, bij de jury enigszins teleurstellend als derde eindigde met 231 punten. Zweden won bij de vakjury’s voor het verrassende Noord-Macedonië.

Nederland won uiteindelijk toch door een daverende score bij de tv-kijkers thuis. Van het publiek kreeg hij 261 punten, waarmee hij tweede werd achter Noorwegen. Het was in totaal ruim voldoende om Italië, Rusland, Zwitserland en Noorwegen voor te blijven. Zweden werd uiteindelijk pas zesde door een tegenvallende score bij de publieksstemmen.

Op Twitter kijken veel Amersfoorters al uit naar een huldiging. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort