Edwin Besseling, zoon van Martien Besseling en huidige directeur.
Volledig scherm
Edwin Besseling, zoon van Martien Besseling en huidige directeur. © Cees Wouda

Amersfoorts vervoersbedrijf Besseling failliet

UpdateDe Amersfoortse vervoerder Besseling is failliet. Na het omvallen van de taxipoot Bestax in oktober, viel vrijdag het doek voor de touringcar- en koeriersdivisie en de onderhoudstak van het lang toonaangevende vervoersbedrijf in de regio. 

De rechter sprak vrijdagmorgen het faillissement uit over de complete Besseling Holding. De rol van het familiebedrijf van oprichter Martien Besseling aan de Stuwdam in Amersfoort lijkt daarmee uitgespeeld. 

Door eind oktober het faillissement van Bestax aan te vragen, hoopte de familie de rest van het bedrijf overeind te kunnen houden. ,,Door alle aandacht op de andere afdelingen te leggen, zijn we ervan overtuigd dat we de continuïteit van deze werkmaatschappijen veilig kunnen stellen", stelden de Besselings toentertijd in een verklaring. Nu is toch ook het doek gevallen voor Besseling Koeriersdienst, Besseling Travel, Besseling Onderhoud en het moederbedrijf waar deze takken onder vielen. 

Mogelijke doorstart

Gelijk met de aanvraag van het faillissement werd afgelopen vrijdag nog wel een nieuwe BV opgericht onder de naam Besseling Vervoert. Dit duidt op een mogelijke doorstart. Edwin Besseling, die aangesteld is als bestuurder van het nieuwe bedrijf wilde geen reactie geven.

De aangestelde curator, Kees Bijl, acht een doorstart 'niet kansloos'. Volgens hem wordt er onderhandeld met Kasberg Beheer BV, een onderneming uit Rhenen die onlangs de hypotheek op het pand van Besseling en de debiteuren heeft overgenomen. ,,Kasberg Beheer heeft een belangrijke positie en is daarmee logischerwijs een belangrijke kandidaat. We zijn serieus in gesprek."

,,Een  faillissement geeft onrust in een onderneming en natuurlijk ook bij de werknemers. Er werken 200 mensen bij Besseling. Kasberg Beheer staat deze week garant voor de exploitatie, dus het bedrijf draait gewoon door. De komende week gaan we op zoek naar een geschikte overnamekandidaat."

Gert van de Glind, de eigenaar van Kasberg Beheer is zeker van zijn zaak. ,,Ik ben er al bijna uit met de curator."  

Opspraak

Onlangs kwam Besseling in opspraak omdat het smeergeld zou hebben betaald aan een medewerker van busbedrijf Jan de Wit Group. Besseling ontkende iets met de transacties te maken te hebben. De zaak wordt onderzocht. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort