Volledig scherm
De betonwoningen in Jeruzalem © Desirée Schippers

Amersfoortse betonwoningen krijgen status van monument

De tweehonderd betonwoningen in de Jeruzalembuurt in Amersfoort krijgen een beschermde status. Dat betekent dat de dreiging van sloop van de karakteristieke arbeidershuisjes achter de Grote Koppel en de Kwekersweg definitief tot het verleden behoort.

Quote

De Alliantie is er blij mee. Ook wij zijn trots op dit buurtje waar de bewoners al zo veel jaren met plezier wonen.

Woordvoerder Bert Bosman van De Alliantie

Het college van b en w volgt het advies van de monumentencommissie, maar wacht nog wel met de aanwijzing tot gemeentelijk monument. Eerst krijgt eigenaar De Alliantie volgens wethouder Pim van den Berg de gelegenheid om de woningen te renoveren. Dat gebeurt in nauwe samenspraak met de bewoners. De voorkeur gaat vooralsnog uit naar een in het Amsterdamse Tuttifruttidorp toegepaste isolatietechniek: de woningen worden 'verpakt' met een omhulsel dat sprekend lijkt op het originele exterieur.

,,Er moet nog blijken of deze techniek hier haalbaar is,'' zegt Bert Bosman van De Alliantie. ,,Dit voorjaar hopen we duidelijkheid te krijgen. Misschien willen de huurders wel iets anders. Géén uiterlijk dat lijkt op het origineel, maar iets fris.''

Verstandig
Bosman noemt het verstandig dat gemeente niet nu al de woningen een beschermde status geeft. Het opknappen zou dan binnen strakke kaders moeten. ,,Maar De Alliantie is er wel blij mee. Ook wij zijn trots op dit buurtje waar de bewoners al zo veel jaren met plezier wonen.''

Het gaat om zogenoemde Airey-woningen, genoemd naar de Engelse ontwerper Sir Edwin Airey (1879-1955). Dankzij prefab-elementen kon er snel en goedkoop gebouwd worden, wat zeer welkom was vlak na de Tweede Wereldoorlog. De  woningen kregen relatief grote tuinen. Dat paste bij de socialistische idealen van die tijd: lucht en groen voor elk arbeidersgezin.

Eigenheid
Voor de architectonische eigenheid van panden uit de wederopbouwperiode (1940-1965) was lange tijd weinig oog. Het college brengt daar verandering in met het aanwijzen van nog 25 andere panden tot gemeentelijk monument.

Volledig scherm
In 1957 werd het Corderiuscollege in Amersfoort in gebruik genomen; Het college wijst het nu aan als gemeentelijk monument. © AD
Volledig scherm
De Heilige Geestkerk aan de Mozartweg wordt eveneens tot lokaal monument verheven. © Google Maps

De bekendste gebouwen zijn: het Corderius College aan de Lambert Heinricstraat, de voormalige Nefkensgarage aan de Utrechtseweg, de Heilig Kruiskerk aan de Liendertseweg, de Heilige Geestkerk aan de Mozartweg, de Ontmoetingskerk aan Ringweg Dorrestein, de Adventkerk aan Ringweg Kruiskamp, het voormalige Levob Kantoor aan de Zonnehof, de Bassischool aan de Dollardstraat, de voormalige fabriek van Norit aan de Nijverheidsweg-Noord en het voormalige vakantieoord aan de Stichtse Rotonde.

De voordracht van de monumentencommissie wordt niet geheel gevolgd. Zo valt de voormalige Noackfabriek op de Soesterweg af, omdat de bouwkundige staat al te slecht is.

Volledig scherm
De Nefkensgarage wordt ook tot gemeentelijk monument bestempeld. © Google Maps

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort