De daklozenopvang aan het Smallepad.
Volledig scherm
De daklozenopvang aan het Smallepad. © AD

Amersfoortse daklozen worden gecheckt voor ze naar binnen mogen bij opvang, coronapatiënten moeten naar Hilversum

Daklozenopvang Kwintes heeft maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Amersfoortse dak- en thuislozen die besmet zijn met het virus mogen in quarantaine in Hilversum.

In een vleugel van opvanglocatie De Stolpe in Hilversum is een vleugel ingericht voor maximaal negen besmette cliënten uit het hele land. De komende tijd zoekt Kwintes ook nog naar andere quarantainelocaties in Amersfoort en andere regio’s. ,,We willen cliënten met gezondheidsklachten kunnen isoleren, want ze slapen met acht personen in een kamer. Het virus kan zich makkelijk verspreiden’’, zegt woordvoerder Esther Visser.

Kwintes heeft ook andere voorzorgsmaatregelen genomen. Bij binnenkomst in de daklozenopvanglocatie aan het Smallepad worden cliënten en medewerkers eerst getemperatuurd. ,,Verder volgen we de richtlijnen van het RIVM en wordt er nog beter schoongemaakt. Mensen in de dagopvang hoeven nu niet per se naar buiten tijdens de schoonmaak, maar mogen meehelpen.”

Risicogroep

Quote

Als een van de mensen besmet raakt, kan het virus zich makkelijk versprei­den.

Bernadette van Dijk, Straatpastor

Volgens Visser zijn er ziekmeldingen onder de medewerkers, maar is de situatie nog onder controle. ,,We anticiperen wel en schalen alvast af in zorg, ook als het gaat om mensen die we ambulant begeleiden of bij ons beschermd wonen. Er wordt meer gebruik gemaakt van beeldbellen en de begeleiding is afgeschaald. Ook kan het zijn dat mensen een andere begeleider krijgen of dat gesprekken later plaatsvinden.”

Straatpastor Bernadette van Dijk maakt zich ondanks de maatregelen zorgen vanwege het coronavirus. ,,Dak- en thuislozen vormen net als ouderen een risicocategorie. Bovengemiddeld veel van hen hebben de longziekte COPD en ze doen niet aan sociale onthouding omdat ze allemaal onder één dak slapen in de opvang. Als een van de mensen besmet raakt, kan het zich makkelijk verspreiden.’’

Waardering

Straatadvocaat René Slotboom is eveneens bezorgd, maar spreekt ook zijn waardering uit voor de maatregelen die zijn genomen. ,,Er is alles aan gedaan om de dak- en thuislozen te beschermen tegen het coronavirus.’’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort