Volledig scherm
Jip Wilbrink is de winnaar van Duurzame Uitdaging Amersfoort. © Hugo Beijer

Amersfoortse Jip verandert meelwormen in mest en wint duurzame ondernemersprijs

Jip Wilbrink heeft de Duurzame Uitdaging Amersfoort 2019 gewonnen. De wedstrijd is bedoeld om ondernemers uit te dagen om duurzamer bezig te zijn.

Jip zet meelwormen in om polystyreen (beter bekend als piepschuim) om te zetten in mest en visvoer. Dit materiaal, dat veel wordt gebruikt in de bouw, vormt een grote reststroom en is niet met het plasticafval te recyclen. De meelwormen van Jip eten het piepschuim, verteren het en laten waardevol materiaal achter. De jury was onder de indruk hoe Jip van een gebruikt product een grondstof weet te maken.

Wethouder Fatma Koşer Kaya riep Wilbrink uit als de grote winnaar. ,, Als dit kan worden opgeschaald, dan is het ook echt een geweldig product dat de wereld zal veranderen”, zegt ze. 

CO2-vermindering 

Er deden nog vijf andere duurzame projecten mee: Isolatieplan, Luierdoos, Haal Heideschaap in Huis, De Recycle Universiteit en Kopstukken. Deze projecten zijn geselecteerd aan de hand van drie criteria: hun bijdrage aan CO2-vermindering of circulaire economie, een link met Amersfoort en het moet een nieuw idee zijn.

Het panel dat de deelnemende projecten beoordeelden bestond naast wethouder Koşer Kaya uit Rob Jansen (Vastgoedbedrijf Heilijgers), Chris Schuthof (Sectorteam Bouw ABN AMRO, Sustainable Finance Desk en lid Groene 40) en informal investor Jacques van Ek (K4). De jury was onder de indruk van alle deelnemende producten, die ieder op een eigen manier bijdragen aan een duurzaam Amersfoort.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort