Volledig scherm
De kei op z'n huidige plek: op de hoek van de Arnhemseweg met de Stadsring © Bram Petraeus

Amersfoortse Kei blijft gewoon op zijn sokkel aan de Stadsring

De kans dat de Amersfoortse kei gewoon op zijn sokkel aan de Stadsring blijft staan, is vanavond een stuk groter geworden. De lokale politiek voelt er niets voor een verplaatsing van de zwerfsteen naar de Varkensmarkt serieus te overwegen.

Dat bleek zojuist bij de behandeling van een voorstel van D66. Raadslid Dirk-Joost van Hamersveld wilde wethouder en partijgenoot Willem-Jan Stegeman (Stadshart) opdragen samen met een aantal belangengroepen te onderzoeken of de Kei naar de Varkensmarkt kan worden verplaatst: de plek waar de ruim 7000 kilo zware zwerfsteen tot 1903 onder de grond lag.

Op de SP na, die stelde dat in een onderzoek zonder verplichtingen geen kwaad schuilt, voelde geen van de politieke partijen ook maar iets voor het plan. De Kei staat prima waar hij staat, vinden zij. Dat het symbool van Amersfoort nu op een verloren plek staat, zoals Van Hamersveld stelt, betwijfelen ze. ,,Kijk naar Manneken Pis in Brussel: dat beeldje staat ergens in een klein hoekje, maar toch weten drommen toeristen hem te vinden", aldus BPA-voorman en ‘ras-Keientrekker’ Hans van Wegen.

Quote

Verloren hoekjes bestaan niet: kijk naar Manneken Pis in Brussel: dat beeldje staat ergens in een klein hoekje, maar toch weten drommen toeristen hem te vinden

Hans van Wegen, BPA-raadslid

Volgens de raadsleden kunnen de groepen die zich nu toevallig buigen over een nieuwe opzet van de Varkensmarkt prima zonder steuntje in de rug van de politiek. ,,Als het écht niet lukt, dan kunnen we het D66 altijd nog laten oplossen", aldus PvdA-raadslid Rob Smulders. ,,Ik snap dat ze bij D66 iemand hebben moeten opofferen om dit voorstel te doen, en dat ze daar een niet-Keientrekker voor hebben gekozen, maar een Vener", schamperde VVD’er Gerrit van Nieuwenhuizen, verwijzend naar Van Hamersvelds bijnaam ‘de burgemeester van Hooglanderveen'. 

Gilde

Van Hamersveld deed zijn oproep vanavond niet toevallig. Begin dit jaar schreef het AD over het Amersfoortse Gilde, dat opriep de Kei ‘naar huis’ te brengen. Zeker aangezien de Kei een belangrijke toeristische trekpleister is, aldus voorzitter Jan Luteijn. De Kei is bekend uit het verhaal van jonker Everard Meyster, die de inwoners van Amersfoort in 1661 overhaalde om het gevaarte door de stad te sjouwen. Uit schaamte werd de steen 11 jaar later onder het binnenstadsplein begraven.

Uit een poll op deze website blijkt overigens dat de inwoners van Amersfoort anders in de kwestie staan dan de volksvertegenwoordigers. Van de bijna 400 respondenten ziet 45 procent de Kei het liefst op de Varkensmarkt, en laat 41 procent de zwerfsteen het liefst op zijn sokkel staan. 6 procent vindt het plein voor het toekomstige, nieuwe stadhuis een goede plek, 5 procent kiest voor de Hof en 3 procent vindt het Eemplein de beste locatie.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort