Volledig scherm
Dylan (rood haar) en zijn vrienden aan het magneetvissen in de Eem. Bram (op de voorgrond) haalde die dag een Duitse steelgranaat uit het water. © AD

Amersfoortse magneetvissers leggen zich niet neer bij verbod

Vijf magneetvissers hebben vandaag op het stadhuis een gesprek gevoerd over het op handen zijnde verbod op hun hobby. De tieners starten een petitie om het tij te keren en werden ontboden door de gemeente. 

Daar werden ze vooral gewezen op de gevaren. ,,We leggen ons er niet bij neer”, zegt Dylan Boshuizen (15). ,,Het is vooral gevaarlijk als je niet weet wat je doet.”

Volledig scherm
De 16-jarige Justin viste een antitankgranaat op uit de Eem. © AD

De gemeente geeft aan dat het gesprek bedoeld was om het verhaal van de jongens aan te horen en hun vragen op te helderen. Vorige week stelde Amersfoort met een verbod op de hobby te komen, nadat twee keer in korte tijd explosieven uit de Eem werd gevist. ,,Dat kan levensgevaarlijk zijn. Omdat je niet weet of je te maken hebt met instabiele of stabiele munitie, werken we aan een verbod op magneetvissen. Hoe dit verbod eruit komt te zien, overal in de stad of alleen in bepaalde gebieden, zijn we nu aan het bekijken’’, laat woordvoerster Leonie Scholten weten. De gemeente overlegt met de gemeente Delft en Haarlem, waar al langer een verbod geldt.

Nu waarschuwen handhavers, leggen ze uit wat de gevaren zijn en adviseren ze om het niet te doen. Scholten: ,,Uit het gesprek met de vijf jongeren hebben we begrepen dat er één een bekeuring heeft ontvangen. Dit zoeken we uit.’’ 

Vier jaar geleden is de Eem nog uitgebaggerd. Daar ging een explosievenonderzoek aan vooraf. Maar een handgranaat is bijna niet te traceren tussen metalen in het slib. De plek waar de munitie naar boven kwam was niet gebaggerd.

Volledig scherm
Justin is een fanatieke magneetvisser uit Amersfoort. © AD

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort