Volledig scherm
Samen met een team van glasblazers lukte het Ans Bakker om de ‘knoestige en ruwe’ Zeeuwse oesters in glas te vatten. © Johan Kole

Amersfoortse oesters in glas gaan de oceaan over

Het glaskunstwerk van de Amersfoortse kunstenares Ans Bakker (55) is uit 1400 inzendingen geselecteerd voor de expositie New Glass Now in het Amerikaanse glasmuseum Corning Museum of Glass (CMoG).

Glaskunstenares Bakker kon het niet geloven, toen ze een maand geleden te horen kreeg dat ze met 99 anderen – van 32 nationaliteiten – uit de 1400 inzendingen is geselecteerd om vanaf mei 2019 tot en met januari 2020 haar werk tentoon te mogen stellen tijdens een expositie in het Amerikaanse glasmuseum.

,,De glaskunstwereld is klein, dus je moet al het nieuws heel goed in de gaten houden. Toen ik las dat je je kon inschrijven om in het bekendste glasmuseum ter wereld te mogen exposeren, schreef ik mij direct in. Ik weet al een maand dat ik ben gekozen, maar ik heb al die tijd mijn mond moeten houden.” Dit weekend werd het nieuws bekendgemaakt.

Oosterschelde

Bakker mag in de plaats Corning exposeren met haar glaskunstwerk Zeeuws Licht no. 1. ,,Het kunstwerk betekent veel voor mij. Mijn man komt uit een plaats aan de Oosterschelde in Zeeland. Door hem ben ik de schoonheid van het landschap gaan zien. Het heeft jaren geduurd voor ik dat zag. De oester- en mosselkweek is daar groot. Ik raakte geïnspireerd door hoe het water het land raakt en wat daar gebeurt. Zo kwam ik op het idee om oesterschelpen in een glaskunstwerk te verwerken.”

Bakker werkt samen met een vast team van glasblazers. ,,Die riepen direct dat het onmogelijk is. Ik zei: en toch moet het zo! De aanhouder wint, want door de schelpen in een zandmal te plaatsen en het glas erin te blazen is het gelukt. De vaas is scheef, het is knoestig en ruw. Maar voor mij staat dat symbool voor de Oosterschelde.”

Trots

Bakker is heel trots dat haar werk volgend jaar in de Amerikaanse staat New York wordt tentoongesteld. ,,Natuurlijk ga ik er heen.”

Het tijdschrift New Glass komt elk jaar uit, maar het is voor het eerst in veertig jaar dat het een expositie organiseert. Die expositie wordt op 12 mei geopend.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort