Volledig scherm
Een meerderheid van de Amersfoortse politiek lijkt voorstander van uitbreiding van de nieuwe vergunningszone. © AD

Amersfoortse politiek is voor grotere zone vergunningparkeren

Een groter deel van de Rubensstraat, Vermeerstraat, en wellicht van de Anton Mauvestraat en de Johannes Bosboomstraat kunnen vergunningparkeren tegemoet zien.

Een meerderheid van de Amersfoortse politiek lijkt voorstander van uitbreiding van de nieuwe vergunningszone die het college voorstelt voor het Vermeerkwartier, bleek gisteravond in een Ronde van de gemeenteraad.

Het college wil het nieuwe vergunningsgebied beperken tot de driehoek Rubensstraat-Memling- en Vermeerstraat. Bewoners van aangrenzende delen van de Rubens- en Vermeerstraat wezen er gisteren op dat een grote meerderheid daar ook vergunningen wil om te voorkomen dat de parkeerproblemen naar hen verschuiven, het waterbedeffect.

Het plan voor vergunningen in de driehoek is resultaat van een verzoek van zo’n vijftig bewoners die veel overlast hebben. Zij vrezen ook na invoering last te houden van vergunninghouders uit aangrenzende buurten omdat de driehoek deel wordt van een bestaand vergunninggebied.

Eerder zag het college af van invoering in een groter deel van de wijk, tussen Bisschopsweg, Albert Cuijp- en Anton Mauvestraat, vanwege weerstand uit die straten. Bewoners in die buurten prezen zich gisteren gelukkig met het huidige voorstel maar vrezen het waterbedeffect van het vergunningstelsel in de aangrenzende buurt.

Het college haalde eerder ook een alternatief van tafel dat voorziet in vergunningen in bijna de hele wijk, tot de Gasthuislaan. Dat zou vreemdparkeerders compleet weren, maar veel bewoners in andere wijkdelen zien er geen heil in omdat ze geen overlast ervaren.

Parkeren op de stoep

Veel raadsfracties keren zich tegen het parkeren op de stoepen in de nieuwe vergunningszone. Dat wordt al jaren gedoogd, omdat de parkeerdruk in de straten nu eenmaal groot is. Het college stelt voor dat formeel toe te gaan staan. Bewoners van de driehoek zijn daar tegen. ,,Er kan geen rolstoel meer over de stoep, onze straten worden gedomineerd door blik.’’ Het beoogde vergunningsgebied biedt volgens bewoners ruim voldoende plaatsen om het stoepparkeren niet meer toe te laten. Veel raadspartijen gaan daarin mee.

Het definitieve collegevoorstel komt binnenkort in de raad. Wethouder Buijtelaar zegt toe dat hij de hele vergunningproblematiek die steeds veel emoties losmaakt, in brede zin wil bestuderen, waarbij ook andere oplossingen dan louter invoering van vergunningen worden bezien.

De verwachting is dat er volgend jaar wellicht weer een vergunningsverzoek uit een ander deel van de wijk ter tafel komt, als gevolg van het gevreesde waterbedeffect, zo oordeelden partijen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort