De raadszaal van de gemeente Amersfoort
Volledig scherm
De raadszaal van de gemeente Amersfoort © Nico Brons

Amersfoortse politiek vergadert nog zeker twee maanden digitaal vanwege coronacrisis

De gemeenteraad van Amersfoort vergadert in ieder geval tot eind mei zoveel mogelijk via internet. Om dat mogelijk te maken, moeten op het stadhuis nog wel alle zeilen worden bijgezet.

De grootste hobbel, zo blijkt uit informatie die de gemeente dinsdag heeft vrijgegeven: de techniek moet nog in orde worden gemaakt. Amersfoort wil namelijk zeker zijn dat alles voor iedereen goed te volgen is, en dat er tegelijkertijd geen inbreuk kan worden gemaakt op de ‘digitale veiligheid'. 

Als dat lukt, wordt komende dinsdagavond voor het eerst digitaal vergaderd over - hoe toevallig - de gemeentelijke aanpak van de coronacrisis. Een gesprek over de nieuwe landelijke omgevingswet (die burgers meer inspraak moet geven in de inrichting van hun stad of dorp) en een debat over door de gemeente verstrekte gebouwgebonden financiering (waardoor het verduurzamen van een huis makkelijker moet worden) vinden deels in de raadszaal zelf plaats. Dit omdat, zo stelt de gemeente, hier ‘het debat centraal staat'. Raadsleden mogen zelf kiezen of ze deze onderwerpen via de computer bediscussiëren, of op het stadhuis.

Noodwet

Een week later, op dinsdagavond 21 april, staat een vergadering op het programma waarin de gemeenteraad besluiten neemt over onder meer de eerdergenoemde gebouwgebonden financiering. Deze vindt als het goed is ook digitaal plaats, maar hiervoor is Amersfoort in afwachting van een besluit vanuit de landelijke overheid. Die moet volgende week een noodwet aannemen, die het digitaal besluiten nemen toestaat. Dat is nu verboden.

Dat verbod resulteerde 24 maart jongstleden in de kortste raadsvergadering ooit in Amersfoort gehouden. Omdat besluiten over onder meer het plaatsen van asfaltcollectoren onder de westelijke rondweg en het bouwen van huizen aan de Amsterdamseweg niet konden wachten, werden deze onderwerpen in rap tempo afgehamerd. Zo rap, dat de raadsleden na 11 minuten en 46 seconden weer buiten stonden.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort