Volledig scherm
© EPA

Amersfoortse rechercheurs ontmaskeren man die groot aantal WhatsApp-gebruikers oplichtte

Amersfoortse rechercheurs hebben een 22-jarige inwoner van Almere ontmaskerd als de man die het afgelopen jaar mogelijk honderden onbekenden via WhatsApp geld aftroggelde. Hij wordt onder meer verdacht van oplichting, identiteitsfraude en computervredebreuk.

De Almeerder deed zich volgens de politie op WhatsApp voor als een bekende van zijn slachtoffers. Hij kopieerde profielfoto's en namen van hun contacten om ze om de te tuin te leiden. De verdachte vroeg steeds om het overmaken van geld vanwege een acuut financiëel probleem.

De politie ontving het afgelopen jaar uit het hele land meldingen en aangiftes van opgelichte WhatsApp-gebruikers. Ook uit Amersfoort meldden zich verschillende gedupeerden. De meeste slachtoffers zijn volgens de politie mensen op leeftijd. De groep is vanwege de relatieve onbekendheid met digitale techniek kwetsbaarder voor deze vorm van fraude, aldus het rechercheteam in een bericht op Facebook. Het onderzoek dat werd gestart in februari leidde kortgeleden tot de arrestatie van de Almeerder, die in voorlopige hechtenis zit.

WhatsApp-gebruikers wordt geadviseerd een bekende altijd eerst te bellen als deze om geld vraagt. Ze moeten daarnaast hun authorisatiecode nooit delen via WhatsApp en bij twijfelachtige berichten het telefoonnummer naast de profielfoto controleren. De oplichters bedienen zich meestal van buitenlands nummers, aldus de politie.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort