Volledig scherm
De woningen gezien vanaf de ingang aan de Stovestraat. © Filip Dujardin

Amersfoortse stadswoningen in jaarboek architectuur

De tien witte stadswoningen die de Amersfoortse ontwikkelaar Schipper Bosch bouwde aan de Valkestraat en Stovestraat hebben een vermelding gekregen in het gezaghebbende jaarboek Architectuur in Nederland.

De huizen werden twee jaar geleden gebouwd. Ze staan op de plek waar zich voorheen buurttuin De Valkhof bevond en lang daarvoor het gebouw van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek.

De buurt kon destijds maar moeizaam afscheid nemen van het snippergroen in de historische binnenstad van Amersfoort. Toch omarmde ook zij uiteindelijk de bijzondere huizen waarvan de daken schots en scheef lijken te staan en waarvan ook de verkaveling allesbehalve rechttoe, rechtaan is. Eigenlijk net als de oude stad zelf, stelden de buurtbewoners vast.

De auteurs van het jaarboek Architectuur in Nederland 2018/2019 zeggen het net even anders: ‘woningen die de typische elementen van hun historische context in zich hebben opgenomen’. En dat de huizen verrezen op een rommelplek in de Amersfoortse binnenstad wordt gezien als ‘het ensemble dat het historische stadsweefsel heelt’.

,,De nieuwe huurwoningen in de Stovestraat en Valkestraat vallen nauwelijks op te midden van hun negentiende-eeuwse evenknieën’’, zo valt te lezen.

Smal en breed

Volledig scherm
Kenmerkend aan de witte stadswoningen zijn ook de rode hekken en gedraaide waterafvoerpijpen. © Filip Dujardin

En dat is alleen nog maar de stedenbouwkundige aanblik van het door Schipper Bosch en het Gentse bureau De Vylder Vinck Taillieu ontworpen bouwblok. ,,De crux zit in de structuur van het plan’’, weten de kenners. De woningscheidende wanden in veel woningen lopen taps toe en zo ontstonden smalle en brede gevels en woningen waarvan elke verdieping een brede en een smalle kant heeft. ,,Door de schuine lijn ook in de nok toe te passen, ontstaan er intieme zolderruimtes en een dynamisch daklandschap. Elke woning heeft unieke kwaliteiten, waardoor er voor de huurders veel te kiezen was.’’

De witte en lichtroze gevels met hun beschilderde regenpijpen en knalrode hekwerken voor de Franse balkons maken de samenstellers van het jaarboek bijkans lyrisch: ,,Het maakt deze verdichting van de binnenstad tot een virtuoze freestyle waarin verleden en heden samen een nieuw geluid hebben voortgebracht.’’ Een vergulde Schipper Bosch spreekt dan ook van ‘een glansrol voor de bijzondere stadswoningen’.

Architectuur in Nederland. Jaarboek 2018/19 | Kirsten Hannema, Robert-Jan de Kort, Lara Schrijver | design: Joseph Plateau

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort