Volledig scherm
De winnende foto van een ijsgrot in IJsland. © AD

Amersfoortse wint prijs met foto van IJslandse ijsgrot

Annika Koole uit Amersfoort heeft gisteren tijdens de National Geographic Fotowedstrijd 2019 de publieksprijs in de categorie landschap gewonnen.

Op de winnende en sprookjesachtige foto is de opening van de ijsgrot in de Vatnajökull gletsjer in IJsland te zien. ,,Deze grot was de dag voordat ik deze foto nam geopend doordat er water vastzat onder een laag ijs en sneeuw'', vertelt Koole. ,,Door de druk is dit water eruit gespoten en is de grot overgebleven.''

Over de foto vertelt ze: ,,Deze helderblauwe kleur vind je alleen in gletsjers. Bovenaan de foto zie je de natuurlijke patronen die door het water zijn gevormd in het ijs terug. In het midden zie je door de doorgang de sneeuw die door de lucht en over de gletsjer heen waait. Helemaal links op de foto is de kleine doorgang zichtbaar waar wij doorheen zijn gekomen. Via een kleine sneeuwglijbaan gleed je zo de grot in. Ook al is het op de gletsjer erg koud en winderig, in de grot was het verrassend warm. Dit was een van mijn favoriete plekken in IJsland.''

Museon

Koole, die als osteopaat in Amersfoort werkt, kreeg gisteren tijdens de prijsuitreiking in het Museon in Den Haag pas te horen dat ze de prijs had gewonnen.

Alle winnende foto's worden gepubliceerd in het decembernummer van National Geographic Magazine. Ook krijgen alle winnaars een jaarabonnement op het tijdschrift. De foto's worden tevens in het Museon in Den Haag geëxposeerd.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort