Amnesty vindt gebruik taser onaanvaardbaar
Amnesty International Nederland veroordeelt het experiment van de politie in Amersfoort en drie andere regio's met de taser. Het gebruik van het stroomstootwapen moet onmiddellijk worden opgeschort, vindt de mensenrechtenorganisatie.
Het gebruik ervan brengt onaanvaardbare risico's met zich mee. En het is in strijd met internationale mensenrechtenverdragen.
Dat staat in het vanmorgen door Amnesty International vrijgegeven rapport 'Een mislukt experiment'. Sinds 1 februari 2017 experimenteert de Nederlandse politie met de taser in het dagelijkse politiewerk. Per 1 februari dit jaar is de proef beëindigd, maar politieteams mogen het stroomstootwapen nog een jaar blijven gebruiken.
Veel gebruikt
Agenten maken, zo stelt Amnesty vast, veelvuldig gebruik van de taser. Ook in situaties waarin geen sprake is van een bedreiging van het leven of risico op ernstig letsel. Zo zijn mensen getaserd die al waren geboeid, of in een politiecel of separeerruimte van een GGZ-instelling verbleven. Drie mensen kregen zelfs vijf, zes of zeven stroomstoten toegediend.
De taser wordt in de praktijk, zo wordt vastgesteld, niet voornamelijk gebruikt als alternatief voor het vuurwapen, zoals de politie bij de introductie aankondigde, maar is juist veelvuldig ingezet tegen burgers die niet gewapend zijn.
Tijdens het experiment werd de taser in 80 procent van de gevallen ingezet tegen ongewapende mensen. Agenten zijn nauwelijks op de hoogte van de risico's. Het argument dat een stroomstootwapen moet voorkomen dat agenten hun pistool trekken, weerlegt Amnesty. Zo heeft de politie in Amersfoort in 2015 slechts tien keer een vuurwapen gebruikt maar is er op niemand geschoten. Terwijl de taser in een halfjaar tijd 32 keer is gebruikt.
Het stroomstootwapen is niet alleen bedoeld om een levensbedreigende situatie af te wenden, reageert de politie in een schriftelijke verklaring. Met de taser kunnen mensen op een relatief eenvoudige manier onder controle worden gebracht, met een kleine kans op letsel. Al het geweld dat door de politie wordt gebruikt, wordt getoetst, stelt de politie in een schriftelijke reactie. In veel gevallen is dreigen met het stroomstootwapen al voldoende om een verdachte onder controle te krijgen.
Onmenselijk
Terwijl het stroomstootwapen bedoeld is iemand op enige afstand uit te schakelen, is in 44 procent van de situaties in drive-stun mode, direct op het lichaam, getaserd. ,,Het herhaaldelijk gebruik van de drive-stun mode van iemand die al onder controle is, is niet anders te zien dan een schending van een van de meest fundamentele mensenrechten, namelijk het verbod op wrede, onmenselijke en vernederende behandeling'', zegt Gerbrig Klos, specialist mensenrechten en politie bij Amnesty Nederland.
Er is extra aandacht voor de stunmode is ingebracht in de opleidingen en trainingen, laat de politien weten. Daarnaast vroeg de politie aan de onderzoeker Otto Adang van de Politieacademie om in de tweede helft van de pilot nauwkeurig het gebruik van de stunmode te bekijken en te beoordelen.
Verder beweert de politie dat Amnesty meerdere malen een aanbod afwees om mee te kijken bij de pilot.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getuige verbijsterd over 'amateurisme agenten' met taser
De agenten die vorige week in Amersfoort een onschuldige flatbewoner taserden, stapelden volgens een ooggetuige fout op fout. Ze zouden geen nazorg hebben verleend aan de man, die hartpatiënt is, en vonden een ambulance niet nodig. De politie houdt staande dat er goed is gehandeld. -
Onschuldige man getaserd door politie in Amersfoort
Agenten in Amersfoort hebben vannacht bij een arrestatie in een flat aan de Puntenburgerlaan bewoner Derk Krol uitgeschakeld met een taserwapen. Hij brak zijn arm en moest naar het ziekenhuis, omdat zijn hartslag niet in orde was. De politie bevestigt het incident. -
PREMIUMtaserslachtoffer
'Agenten keken niet naar Derk om'
De proef met het dragen van een stroomstootwapen in Amersfoort leidde de eerste de beste week tot het taseren van de onschuldige flatbewoner Derk Krol. Hij ondervindt nog steeds de gevolgen. Het doet extra pijn, zegt Derk, omdat de politie geen greintje mededogen toonde. -
Verwarde man getaserd in Amersfoort
Met behulp van een taser heeft de politie in de nacht van maandag op dinsdag voorkomen dat een verwarde man van een flat aan de Balladelaan in Amersfoort sprong. -
stroomstootwapen
Taser nu al volop ter discussie
Het taseren van een onschuldige flatbewoner betekende deze week een valse start voor het testkorps in Amersfoort.
-
'Politie had andere aanpak moeten kiezen dan taseren 13-jarige'
Kinderrechtenorganisatie Defence for Children reageert geschrokken op het nieuws dat een 13-jarige jongen, die een mes droeg, afgelopen vrijdagavond in het Leusderkwartier in Amersfoort met een stroomstootwapen is uitgeschakeld. ,,Dit moet verboden worden.'' -
-
-
Politie Amersfoort houdt vast aan taser
De politie zet de proef met het stroomstootwapen door in Amersfoort, Rotterdam en Zwolle. In de proefperiode van een jaar werd het wapen, dat het gat vult tussen pepperspray en dienstpistool, 302 keer ingezet. -
'Dreigen met stroomstootwapen voorkomt erger'
Het inzetten van een stroomstootwapen heeft de afgelopen zes maanden tientallen keren voorkomen dat zwaarder geweld nodig was. In 71 procent van de gevallen waarin agenten het wapen trokken, bleek waarschuwen genoeg. Politiemensen zijn positief over het wapen.
In samenwerking met indebuurt Amersfoort