Volledig scherm
© Keiroze Amersfoort

Anti-Nashville dienst in roze opblaaskerk op Hof

Stichting Keiroze Amersfoort organiseert zondag een dienst in een 18 meter lange roze opblaaskerk op de Hof. ,,De Nashville-verklaring zorgt voor afstand. Wij willen juist voor binding zorgen,” aldus de voorzitter.

Tijdens de dienst wordt er volgens voorzitter Jos Houtveen geproost op de diversiteit en binding in Amersfoort. ,,We mogen hier dan ook trots op de LHBTI-emancipatie zijn. We willen zondag de liefde vieren. Het ondertekenen van het Nashville-verdrag werkt niet bevorderlijk in het acceptatieproces en zorgt voor afstand in plaats van toenadering. We nemen een standpunt in tegen alle ideologieën en overtuigingen die homoseksualiteit en transgenderisme afkeuren. Tijdens de dienst staat verbinding in plaats van uitsluiting centraal.”

De stichting schreef na aanleiding van de deze week verschenen Nashville-verklaring een open brief aan alle religieuze organisaties in Amersfoort. Daarin worden de joodse, islamitische, hindoeïstische, protestantse en rooms-katholieke organisaties uit de stad uitgenodigd om zondag bij de dienst in de roze kerk aanwezig te zijn. Ook roept de stichting de organisaties op zich tegen de Nashville-verklaring uit te spreken. ,,Wij roepen u op om liefde tussen man –man, vrouw –vrouw, man-vrouw en de transgender-identiteit binnen uw gemeenschap bespreekbaar te maken. Voor zover nog nodig roepen wij u op de regenboogvlag te hijsen.”

Geschokt

In de brief staat dat de LHBTI-gemeenschap in Amersfoort en omstreken diep geschokt is door de verschijnen van de Nash-verklaring. Het manifest is een Nederlandse vertaling van het Amerikaanse Nashville Statement. De Nashvilleverklaring bevestigt de traditionele orthodox-christelijke leer over seksuele ethiek en gender, spreekt zich uit tegen homoseksualiteit en betoogt dat ‘God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw’.

In de brief schrijft de stichting: ‘Homoseksualiteit, transseksualiteit, interseksualiteit en heteroseksualiteit is geen keuze, het is een geaardheid. Je bent zo of je bent het niet. Het is geen ziekte waarvan je kunt genezen. Liefde is van iedereen en heeft zoveel verschijningsvormen. Niemand maar dan ook niemand heeft het recht een ander die liefde en daarmee geluk te ontzeggen.

De kerk gaat om half drie open. De dienst duurt tot half 5. Er zullen verschillende mensen spreken zoals een dominee van de Stadsparochie, wethouder Cees van Eijk, een transgender en de winnares van de Derk Koetje prijs.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort