Volledig scherm
© ANP

Apotheek biedt klant test op zijn gezondheid

Apotheek Schuilenburg is een gezondheidsonderzoek gestart onder vijftigplussers in de wijk.

Zo’n 400 inwoners tussen de 50 en 65 jaar uit het klantenbestand van de apotheek zijn per brief of e-mail gevraagd om een test te doen naar het risico op diabetes en hart- en vaataandoeningen. Dat kan via de website testuwrisico.nl. Daarin worden vragen gesteld over onder meer familieziekten en leefstijl.

Komt de test uit op een risico van hoger dan 20 procent, dan bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan een ‘risicocheck’ van een half uur. Dan worden bloedsuiker, het cholesterolgehalte en de nierfunctie geprikt.

Preventie

Het onderzoek is een initiatief van apothekersassistente Sabrina Quist. Zij is niet zo lang geleden begonnen aan een opleiding tot farmaceutisch consulent. ,,Diabetes en hart- en vaataandoeningen komen steeds vaker voor. Dat komt doordat we steeds ouder worden. Het blijkt dat een apotheek voor veel mensen laagdrempeliger is dan de huisarts.’’

Doel van het onderzoek is preventie. ,,Als we er vroeg bij zijn, krijgt iemand mogelijk geen diabetes of pas in een veel later stadium.’’ Quist erkent dat een nevendoel het terugdringen van medicijnkosten is; iets waar ook verzekeraars op aandringen. Wie een risicocheck wil ondergaan, kan van 26 tot en met 30 november terecht in de apotheek.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort