In het archief zit veel beeldmateriaal, onder anderen van Hans Kruiswijk.
Volledig scherm
In het archief zit veel beeldmateriaal, onder anderen van Hans Kruiswijk. © Hans Kruiswijk

Archief Soest verhuist als laatste naar Eemland

Bij de Historische Vereniging Soest-Soesterberg (HSV) moesten ze wel even slikken, maar de verhuizing van alle oude archiefstukken van Soest naar Archief Eemland in Amersfoort gaat door.

Soest is daarmee de laatste Eemlandse gemeente die zijn archief van 460 meter lang, overbrengt naar Amersfoort. Alleen Bunschoten houdt z’n archief binnen de gemeentegrenzen.

,,We moesten wel even aan het idee wennen’’, zegt interimvoorzitter Hanneke Roskam. ,,Het is een emotioneel moment, als alle oude stukken die hier al veel eeuwen liggen uit Soest moeten vertrekken. Maar het archief is in Amersfoort in goede handen. Alles gaat nu veelzakelijker en professioneler.’’

Voor lokale historiewroeters verandert er straks veel. Ze kunnen niet meer zomaar het gemeentehuis binnenstappen en bij archivaris Van den Akker (opvolger van de legendarische Joop Piekema) stukken inzien. Nu moeten ze naar Amersfoort rijden, een parkeerplaats zien te vinden, helemaal naar boven lopen en een aanvraag indienen om een stuk in te zien. Eind augustus bezocht een delegatie het archief en raakte overtuigd van de vele voordelen.

Digitaal

Het Archief Eemland heeft al wel het digitale archief van Soest in beheer, bestaande uit foto’s, bestuurlijke stukken en oude krantenartikelen. Soest heeft thuis ook nog 80 meter bouwdossiers, die ook naar Amersfoort gaan, mogelijk gedigitaliseerd.

Als Soest het archief thuis wil houden, moet er veel geïnvesteerd worden in betere klimatologische omstandigheden. Volgens een berekening gaat dat 67.500 euro kosten, en nog eens 28.000 euro aan het wegwerken van achterstanden. Het archiefbeheer kost Soest jaarlijks 82.000 euro. Tot eind van het jaar 2021 wordt de huidige archiefmedewerker gedetacheerd bij het Archief Eemland.

Het besluit om het archief over te brengen dateert al van eind 2012. Sindsdien is gestart met het overbrengen van de digitale dienstverlening naar Amersfoort. Amersfoort beheert ook de archieven van Baarn en Leusden.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort